15:48

26.02.2020

15:48

26.02.2020

Maja Denić, RTK2

Doživljaji sa maturske ekskurzije se pamte celog života. To je poznato i ovogodišnjoj generaciji maturanata iz Gimazije u Lapljem selu. Kako bi svi mogli da budu zajedno i na ekskurziji pokrenuli su akciju kojom će prikupiti novac.

Učenici završnih razreda srednjih škola uveliko razmišljaju o maturskoj ekskurziji. A, kako svi roditelji nisu u mogućnosti da obezbede sredstva, Gimnazijalci su se sa svojim profesorima dosetili kako da pomognu svojim drugovima. Tako je plato ispred Opštine Gračanica danas pretvoren u bazar, na čijim standovima su se našle slatke i slane đakonije.

„Ovo je organizovao parlament Gimnazije Priština u Lapljem Selu, organizovali smo povodom ekskurzije maturanata, želimo da pomognemo na svaki mogući način da što veći broj maturanata ode na ekskurziju, jer neki učenici ne mogu sebi da priušte ovakvo putovanje. Nadamo se da će ova akcija uspeti, za sada smo zadovoljni“, rekla je Kristina Lekić.

„Ima tu svačega od krofni, palačnaka, lizalica. Bili smo vredni, potrudili smo se i dugo smo ovo spremali. Nadam se da će se svideti svima, nemamo formiranu cenu, ko koliko hoće može da da. Za sada prodaja ide dobro, baš smo zadovoljni odazivom, nismo očekivali ovoliki broj ljudi“, izjavila je Irena Mladenović.

Do izražaja je došla kreativnost učenika, podjednako su vodili računa o ukusu i ambalaži proizvoda, što dovoljno govori o njihovom preduzetničkom duhu.

„Srećom kod nas ima porodica sa dosta dece, a na drugoj strani ima nažalost puno onih koji ne mogu svojoj deci da priušte ovakav izlet u svet. Zbog toga smo mi podržali naše učenike i zbog toga smo danas ovde, nadamo se da će lokalna zajednica prepoznati naše namere i ciljeve i da će doći da kupovinom nekih od proizvoda podržati našu akciju“, ističe Ana Kostić, profesor srpskog jezika.

„Učenički parlament Gimnazije došao je do ove ideje da se na ovaj način promovišu i urade nešto za sebe. Uvek smo tu da podržimo sve što je njihova ideja, a uglavnom imaju pozitivne ideje“, kazao je Dejan Denić, direktor Gimnazije.

Posetioci su bili zadivljeni ne samo kreativnošću maturanata, već i njihovom empatijom.

„Mogu vam reči da su učenici veoma spremni, tako da sam oduševljen njihovim ponašanjem i načinom skupljanja para za ekskurziju“.

„Ovo je mnogo lepo, hvala im na ovome. Imam unuku u Gimnaziji i došla sam da im pomognem“, kažu posetioci.

Dobrotvorna akcija koju su organizovali Gimnazijalci iz Lapljeg sela naznačava da će koliko sutra biti dobri ljudi, od srca im želimo da ostvare svoju nameru i svi, bez izuzetka, otputuju na željenu ekskurziju.