15:12

29.02.2020

15:12

29.02.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Temperaturne oscilacije koje su predhodile prošlom period nisu nova pojava sa kojom se susrećemo. Sneg koji je pao dobro je došao usevima, ali temperatura u minusu nije štetila voću, kao ni pčelinjim društvima.

Sneg koji je pao idealan je za ozime useve, a poljoprivredni stručnjaci poručuju da nema bojazni od mrazeva. Zemljište je bilo dosta suvo, a pšenici je potrebno dosta vlage.

“Zemljište pod pšenicom nije smrzlo, ima dovoljno vlage, pčenica se izbokorila. Vremenski uslovi odgovaraju pšenici. Nema opasnosti od izmrzavanja, nema takvih mrazeva, pšenica je otporna na njih, jer oni ne mogu da budu veći od -10C“, rekao je agronom Vojislav Dekić.

Bogić Đurović pod zasadom pšenice ima šest, a pod ječmom dva hektara. Lepo vreme iskoristio je za zimsku prihranu pšenice.

”Krenula je prihrana pšenice Ureom pre nekih 10 dana. Ovaj sneg koji je pao on će da rastopi tu Ureu i ona će krenuti sa daljim rastom”, rekao je Bogić Đurović.

Voće se trenutno nalazi u fazi mirovanja, a ono što u narednom periodu sledi je rezidba, zimsko prskanje, kao i prihrana. 

“Na vreme smo okrojili voćnjak. Zima je bila blaga, mislim da će zbog suše biti problem s vodom, sad sledi zimsko prskanje koje planiramo da završimo ovih dana, onda još jedno prskanje kasnije, kultiviranje, okopavanje”, rekao je Dragan Kostić.

"Ne mogu da budu mrazevi toliko jaki da bi štetili voću, opasno je ako se jave kasni mrazevi, kada voće bude u fazi cvetanja, tad mi imamo najveće štete. Svake druge godine mraz nam uništi dosta prinosa sa tim kasnim mrazevima, a mi drugu zaštitu nemamo sem krečenja", rekao je agronom Vojislav Dekić.

Kada je reč o pčelama, u ovom periodu najbitnije je da imaju dovoljno hrane. Mnogi pčelari koji ne vode računa o tome imaju dosta gubitaka.

”Ovakve temperature oko 0 do +7 C ne štete pčelama, ali već 17 do 20C u februaru to je iznad proseka. Pčela čim oseti lepo vreme, visoke temperature ona dobije radni nagon, u potrazi za hranom može naći jedino polen lešnika. Primetili smo na nožicama da unose žuti polen, ali često ta pčela strada, jer u potrazi za polenom ode do 2km, ali pri povratku u košnicu dođe do nagle promene vremena i ta pčela strada negde u putu. Ukoliko imate 30-40 košnica lepo bi bilo proveriti svaku desetu, čisto da znate ukoliko ima nedostataka hrane da ubacite medonosno šećerne pogače, ali nikako otvarati sve redom, jer još je rano za to. Imamo nagle vremenske promene u jednom danu imamo 18C, onda sutradan  temperatura u minusu, tako da ukoliko otvorite košnice, vi narušavate mikroklimu unutar košnice. Mali broj buba je trenutno u košnici, zimske pčele ne mogu da postignu da obnove tu mikroklimu, zbog tog otvaranja i zatvaranja, zbog radoznalosti pčelara pčele uglavnom stradaju”, poručuje pčelar Mladen Đokić.

Sneg i trenutne temperature ne štete pčelinjim društvima. Pčelari napominju da košnicu ne treba otvarati kako nebi  došlo do uginuća.