16:58

29.02.2020

16:58

29.02.2020

Bojan Tomić, RTK2

Akademski vajar Branislav Ristić iz Štrpca već 15 godina drvetu udahnjuje dušu. Pored velikog broja skulptura i ikona, izradio je i ikonostas za crkvu Svetog Spasa u Gotovuši i crkvu Svetog Jovana u Štrpcu. Naročito se ponosi drvenim stočićem koji je pravio za manastir Hilandar.

Za izradu novog ikonostasa, u skromnim uslovima, ovom duborescu je potrebno oko 10 meseci aktivnog rada.

„Trenutno radim na ikonostasu za crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, koja se nalazi u mestu Koš, u blizini Osojana. Trenutno je u izradi jedna strana „Carskih Dveri“ sa Blagovesnikom. To je ikonostas od nekih 10 kvadrata i potrebno je oko 10 meseci da se sve kompletira, sa svim stubovima, tablama i svim drugim elementima. Trenutno radim na crnom brestu koji je interesantan za rad, ima lepu šaru i što je najbitnije, postojano je drvo i trajno, jer sigurno traje par stotina godina”, ističe Branislav Ristić.

Za svakog umetnika je bitno da neko prepozna vrednost njegovog rada, jer to motiviše stvaraoca, tvrdi Ristić.

„Za svakog umetnika je važno kada dobije novi posao, novi zadatak, što znači da je neko prepoznao njegov prethodni rad i ta priča traje i meni to puno znači. Trenutno sam najviše zaokupljen ovim poslom, mada kada se dobije malo slobodnog vremena odradim i neku ikonu. Na primer, krenem da radim na stvaranju jednog dela pa zatim krenem nešto drugo, jer je monotonija u ovom poslu mnogo teška stvar. Ukoliko se radi jednolično, gubi se interesovanje, mnogo je bolje kada se nešto promeni pa odradi i nešto drugo, onda mozak kreativnije razmišlja“, zaključuje Ristić.

Branislav Ristić planira i samostalnu izložbu za koju je, kaže, potrebno još mnogo aktivnog rada i stvaralaštva. Kreativnosti i entuzijazma mu ne manjka pa se nadamo da na izlaganje njegovih radova nećemo predugo čekati.