15:37

02.03.2020

15:37

02.03.2020

Bojan Tomić, RTK2

Da su usko povezani posao i zadovoljstvo dokazuje i primer Aleksandara Ilića iz Gračanice koji se bavi uzgajanjem cveća. U poslu oko cveća uključena je čitava porodioca Ilić. Za njihov rasad čulo se širom Kosova, a najveće tržište je u Gnjilanu, Prištini i Gračanici.

Na skoro 10 ari, ovaj cvećar uzgaja nekoliko sorti cveća. Višegodišnje cveće sadi na otvorenom, a jednogodišnje sorte uzgaja u plastenicima.

„Koristim i gajim cveće koje se najviše traži, to su muškatle, viseće petunije, bombonice, od ove godine imam i ruže, za jesen imam i hrizanteme. Trenutno kod mene je sve stiglo za rasađivanje, to se sad najviše radi, zatim radim i oživljavanje muškatli i visećih petunija. Ove godine možda i početkom aprila krene sezona. Sa nekim biljkama sam već spreman što se tiče toga i spremno čekam početak sezone negde u aprilu“, kaže  Aleksandar Ilić.

Ovaj posao zahteva posvećenost, napominje Aleksandar. Iako je iza njegovog rada dugogodišnje iskustvo, uvek nauči i nešto novo.

„Ovo je porodični biznis. Cela porodica je uključena i svako ima svoj deo posla. Sami ste videli da je napolju prohladno i vetrovito, kada smo ušli unutra videli smo da je ovde drugačija mikroklima i kada se otvore vrata ta nagla promena na biljke takoše može negativno da utiče mogu da dožive blagi šok zbog temperaturne razlike. Nije sve savršeno, trudimo se da izbalansiramo sve i nadam se da do sada uspevamo u tome. Bez velike ljubavi prema ovom poslu svega ovoga ne bi bilo. Dosta često se dešavaju neke greške koje čovek koji je umoran bi digo ruke od ovoga. Međutim ta neka upornost i ljubav prema cveću mene gura napred. Imao sam i problem sa vetrom odneo je pola plastenika, ali i pored toga sanirao sam taj problem i nastavio sam dalje. Ponavljam da ima poteškoća ali ljubav pobedjujem i uvek nastavljam dalje“, smatra Ilić.

Da uživaju u cveću potvrdile su i meštanke Gračanice:

„Mislim da ne postoji osoba na svetu koja ne voli cveće. Prvo što je lepo za oko, drugo još ako miriše onda nema većeg zadovoljstva. Volim i rezano a volim i baštensko cveće“.

„Oduvek gajim cveće i volim cveće. Sada već može da se počne sa nekim ljubičicama, zumbulima a kako dolazi toplije vreme kasnije i sve ostalo“.

Ukoliko niste odlučili šta ćete dragoj osobi pokloniti za Dan žena, cveće je uvek odličan izbor, sigurno će izmamiti osmeh na njenom licu.