15:38

09.03.2020

15:38

09.03.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Zahvaljujući mineralima koje sadrži, spanać mnogi smatraju “kraljem povrća”. Da li se i koliko ovo povrće koristi u zimskom periodu?

Spanać je tražen tokom cele godine, tvrdi Suzana Ristić iz Donje Gušterice koja se već 12 godina bavi proizvodnjom organske hrane. Spanać u plasteniku uzgaja do marta, a onda kreće sadnja u bašti.

“Ranije smo imali ceo plastenik, sad sejemo samo polovinu, to ostavljamo za proizvodnju rasada za sebe. Odnesemo spanać u prodavnicu, a dolaze i kući da uzimaju. Pakujemo u kese po pola kilograma jer uglavnom tako uzimaju. Za spanać dolaze kući, a paradajz kad stigne prodajemo u Gračanici”, kaže Suzana Ristić.

Spanać nije zahtevna biljka, a vrlo je zdrav, zbog toga se i odlučila za njegovu proizvodnju, vrlo često ga i sama koristi u ishrani.

“Ništa ne prskamo, ovo smo samo ovako zaštitili od bastre, kolko ima, toliko. Prave pite, đuveč, jedu ga i kao svežu salatu, kažu da je mnogo zdravo. Mi spremamo đuveč i pitu. Nije da možeš od ovoga da se obogatiš, ali ima malo više prihoda”, navodi Suzana.

Zanimalo nas je da li spanać ima svoje mesto na trpezi građana centralnog Kosova?

“Slabo ga koristim, jedino u piti i to vrlo retko”.

“Sada ga koristim češće, kada sam saznala kolko je zdrav”.

“Jednom nedeljno najčešće. Spremamo pitu, kapamu ili proju”.

“U sezoni dva do tri puta nedeljno koristim spanać”.

Nutricionisti podsećaju da je spanać bogat mineralima, vlaknima, i vitaminima, zbog čega bi često trebalo da se nađe na trpezi. Ova niskokalorična namirnica može da se jede u neograničenim količinama. Zbog visokog sadržaja oksalne kiseline ne preporučije se jedino bubrežnim bolesnicima.