13:00

19.03.2020

13:00

19.03.2020

Maja Denić, RTK2

U cilju sprovođenja mera zaštite od korona virusa Crveni krst Gračanica spovodi akciju kojom pomaže starijim građanima kojima je zabranjen izlazak iz svojih domova, tako što im volonteri ove organizacije dostavljaju hranu, lekove i ostale potrepštine koje su im najpotrebnije.

Crveni krst Gračanice je svoju akciju započeo obilaskom starijih lica koji zbog širenja korona virusa ne mogu napuštati svoje domove. Volonteri su ih za sada obaveštavali o brojevima telefona na kojima se mogu javiti ukoliko im zatreba bilo kakva pomoć.

"Crveni krst Gračanice delovaće u svim mestima opštine Priština koje pokriva i volonteri crvenog krsta njih 40 koji su se prijavili da pomognu starijim osobama koji ne smeju da izlaze iz svojih kuća zbog zaraze od korona virusa. To su sve volonteri koji su i do sada radili u Crvenom krstu, sada smo napravili nekoliko timova koji su rasporenjeni u Gračanici, Lapljem Selu, Preocu, Badocvcu i Sušici. Ovo je koordinisana akcija sa štabom za vanredne situacije u Gračanici, dogovorili smo se da svako u svom domenu pomogne koliko može, vršeći usluge za straije koji ne mogu izaći van svojih kuća. Dopremaće se hrana, lekovi i sve ono što im bude potrebno. Trenutno na spisku ima 40 porodica, sa tim Crveni Krst Kosovo Polje i Crveni krst Lipljan to isto rade u svojim sredinama, tako da ima veći broj porodica’’, istakao je Sveta Živić, sekretar Crvenog krsta Gračanica.

Volonteri Crvenog krsta Gračanica su dostupni 24 časa i biće u pripravnosti sve dok su na snazi mere zaštite uvedene povodom pandemije koronavirsua. Đorđe Zdravković volontira u Crvenom krstu Gračanica pet godina, kada je čuo za ovu akciju prijavio se odmah, jer kako kaže, u obavezi smo da vodimo računa o našim o najstarijim meštanima.

“Pre svega ja i moji drugovi volontore smo voljni da pomognemo svima, a u ovoj situaciji pomoć je potrebna našim najstarijim meštanima. Mi ćemo uvek biti tu za njih, bez obzira u kakvim su oni uslovima”, izjavio je volonter Đorđe Zdravković.

Naši najstariji građani spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus.

“Mnogo nam znači ova poseta, samo da vidimo ove mlade, mi smo sami ovde. Za sada imamo sve što nam je potrebno”, kaže Slobodanka Vasić.

”Poseta je dobrodošla, hvala što nam nudite pomoć, mi se uz vas osećamo mnogo sigurnije i spremniji da istrajemo u ovome”, rekao je Pavle Vasić.

Ovim putem obaveštavamo starija lica da pozivom na brojeve telefone 038/64 044 i 049/342 351 mogu potražiti pomoć od volontera Crvenog krsta, koji će na njihov poziv odmah reagovati i doći na adresu pozivaoca kako bi pružili neophodnu pomoć.