14:53

07.04.2020

14:53

07.04.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Sudeći po starom narodnom verovanju od praznika Blagovesti počinje i priroda da se budi, samim tim počinju i rani povrtarski radovi. Prolećne temperature poslednjih dana izmamile su mnoge da započnu uređenje svojih bašta, ali i vrtova u svojim dvorištima. Dosledni su svojoj nameri, uprkos epidemiji korona virusa.

 S obzirom da je vreme kretanja ograničeno u cilju suzbijanja širenja korona virusa, više je vremena za rad i uživanje u prirodi. Uverili smo se da članovi porodice Arsić iz Ugljara koriste svaki trenutak da prolećne radove završe na vreme, a kako kažu, u ovoj situaciji kada su svi zabrinuti zbog virusa, pozitivna energija ima važnu ulogu.

“Ima više vremena, otišli bi negde u neku kafanu, popili bi neku, a sad toga nema, pa možemo više da se posvetimo bašti i domaćinstvu”, kaže Predrag Arsić.

“Kad izađeš u dvorište brže prođe vreme, očistiš, pomeriš nešto, skloniš i brže prođe vreme, a u kući se zamislim, odu misli daleko. Ne izlazimo kad baš nesmemo da izlazimo, kad je toplo deca izađu u dvorište i izigraju se”, kaže Miloratka Arsić.

Cveće se odavno šareni u njihovom vrtu. Rano povrće su posejali u optimalnom roku, voćnjak okrojili, a ono što predstoji je setva kukuruza.

“Krompir, beli i crni luk smo posadili, sad pripremamo toplu leju da bi do maja stigla za presađivanje, papriku i paradajz, a za peršun i šargarepu je još malo rano, pošto je hladno”, rekla je Miloratka.

“Mučimo se, radimo malo, okrečili smo voće, zasadili povrće. Predstoji nam rad i u njivama, setva kukuruza, kako ćemo da stignemo ne znam.  Vreme ide, korona virus, prodavnice ne rade, poljoprivredne apoteke, treba da se nabavi sve to, pumpe rade, što možemo radimo”, kaže Predrag Arsić.

Jovanovići iz Ugljara, koji se već godinama unazad bave proizvodnjom rasada, ovih dana imaju pune ruke posla. Zbog velike potražnje, ove godine su povećali proizvodnju za 20% i trenutno imaju oko 60.000 biljaka. U skladu sa novonastalom situacijom poštuju i mere predostrožnosti.

“Ljudi su i do sada dolazili kući i sada dolaze, ali  moramo da vodimo računa i o sebi i o mušterijama, stavljamo maske, rukavice, mušterije dođu do 17h. Neki su malo zabrinuti pa više naručuju telefonom da im ostavimo rasad dok pripreme plastenike i pokušavamo svima da izađemo u susret”, kaže Žarko Jovanović.

Naši sagorvornici su dobar primer da život na selu ima prednosti, da i u vreme ove pošasti koja je zadesila čitav svet svoje dane mogu provesti lepo i korisno, svako po svojoj volji, a boravak u prirodi je uvek lek, bitno je samo ostati kod kuće!