16:58

08.04.2020

16:58

08.04.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Novonastala situacija usled korona virusa nije zaobišla ni privrednike na centralnom Kosovu.Radi se, ali su proizvodni kapaciteti manji nego uobičajeno.

Porodica Ćurčić iz Dobrotina bavi se proizvodnjom stočne hrane, tovnih pilića, a snabdeva i većinu trgovinskih radnji  jajima. Bez obzira na situaciju, proizvodnja nije obustavljena, ali je potražnja za tovljenicima znatno manja.  Proizvodnja jabuka, Ćurčićima takođe je jedan od izvora prihoda.

“Smanjeno je kretanje uopšte, inače nije smanjeno ništa što se tiče proizvodnje, prodaje jaja, koncentrata, samo je smanjen tov pilića, svi koji su uzimali tovne piliće od 3kg žive vage i posle to na meso, uzimali su po 30 do 50, sad kažu deset je dovoljno ili pet, šest. Ovo drugo jaja mora da se troše, s tim što sam ja malo to kretanje smanjio u jednom danu sve odjednom, da ne idem nekolko puta tamo, ovamo. Što se tiče mera Vlade, ja radnike nemam, radimo familijarno supruga i ja, nijednog radnika nemam prijavljenog. Što se tiče tih mera od Vlade po 170 evra ništa nisam dobio, niti znam, meni to nikad neće da daju. Što se tiče jabuka to je katastrofa, svi je traže, troše, a slabo se prodaje. Ove godine sam opet počeo nešto, a prošle godine nisam hteo ništa, ali imao sam jabuke, a ove godine jednostavno nema šta ni da se radi, slabo je i kretanje”, kaže Milorad Ćurčić.

S druge strane Dejan Rašić iz Dobrotina bavi se obradom drveta u vidu dekoracije, nadaleko je čuven i kao majstor za fasade. Kada je reč o merama Vlade Kosova, kažu da bi im to dosta značilo.

“Imamo dosta narudžbina u Leposaviću, Gračanici, ali svi čekaju da se ovo malo smiri, uplašeni su da ti sad odes kod nekog i sve se to izbegava, da se sačeka neko bolje vreme. Materijale smo naručili, ali to tako stoji, imamo i malih poteškoća sa dobavkom materijala, jer su i oni pogođeni ovim merama, tako da su i njima stovarišta zatvorena, ali nam izlaze u sausret, tako da otvore to na kratko da uzmemo taj material, ali je mnogo teško. Ovo je dosta pogodilo i nas male privrednike, naša mala preduzeća, kolko su mala, ali dosta smo, mogu da kažem, i u minus. Dosta bi to značilo, jer ja radim sa tri sina, još tri-četiri radnika zapošljavam ipak njima da se da 170 evra, značio bi, ne nešto puno, ali ipak tri porodice koje rade one isključivo zavise od ovog posla što rade kod mene, ja nemam te pare da im dam, značilo bi puno za te moje radnike, jer ipak 170 evra, ja kolko mogu da im pomognem, a to je nešto malo, pozovem nekad i dva radnika, ali to je dnevnica 15 evra, 20 ali šta je to, neka uzme na mesečnom nivou i 50 i 100 evra to je malo, sa 170 evra bilo bi mnogo drugačije I bili bi zahvalni Vladi da nam izađe u susret”, kaže Dejan Rašić.

Iz Asocijacije srpskih privrednika u opštini Gračanica poručuju da je većina proizvođača smanjila broj radnika. Predsednik ove Asocijacije Saša Sekulić, koji se i sam bavi proizvodnjom ratluka, ali znatno manje, poručuje da su sve članove obavstili o novim merama kosovske Vlade.

“Mi smo imali ugovor, izvozili smo 90%, ali kao što sam ja to i ranije govorio Briselski sporazum je nažalost doprineo da tog ugovora više nema. Sada umanjenim kapacitetima, manji broj radnika radimo sa 30% od naših kapaciteta. Koliko ja znam većina proizvođača iz Asocijacije je redukovala-smanjila broj radnika, neki su i prestali sa radom. Potražnja za tim proizvodima je u zadnjih mesec dana, od kako su stupile ove mere dosta manje, tako da mnogi i ne rade. Čim je Vlada izašla sa tim merama naše članove Asocijacije smo upoznali s tim merama. U pitanju su prehrambeni objekti koji imaju prava da apliciraju, oni prikupljaju određenu dokumentaciju i sigurno će da apliciraju ili konkurišu za ta sredstva koje je Vlada namenila. Malo ima proizvođača na teritoriji naše opštine i nadam se kada sve ovo prođe da će svi malo više da obrate pažnju na proizvođač , jer samo su proizvođači ti koji mogu da zaposle određeni broj ljudi, nova radna mesta“, kaže Saša Sekulić.

Privrednici se nadaju da će i ovo brzo proći, kako bi se vratili normalnom radu.

Da podsetimo u saopštenju Vlade Kosova o merama koje su odobrene tokom ove situacije navodi se da će Vlada pomoći trgovcima koji se nalaze u finansijskim problemima zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu, tako što će pokriti troškove mesečnih radova za zaposlene u iznosu od 170 evra, za april i maj i za ovu namenu je izdvojeno 41 milion evra.