18:32

09.04.2020

18:32

09.04.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

U teškim životnim uslovima na Padalištu u Gračanici živi 19 porodica. Njih ne brine korona virus, već to kako da jednog dana dobiju siguran krov nad glavom.

Meštani kontejnerskog naselja u Gračanici dan započinju obično ispijanjem prve jutarnje kafe sa svojim komšijama. U veoma teškim uslovima, skučenom prostoru dele i dobro i lose. A kako bi im vreme brzo prošlo napravili su i baštu. Trude se da i u ovakvim uslovima održavaju higijenu, onoliko koliko im mogućnosti dozvoljavaju.

“Što se tiče kupatila tu se očisti, za dva dana od inata naprave ga katastrofa. Evo juče smo skupljali pare, kupili smo česmu i to nam pokvarili i to ljudi koji nemaju pravo na to kupatilo, nego vide otvoreno uđe i namerno…Najveći problem samo kad bi moglo da se renovira jedno kupatilo, tu bojler ne funkcioniše, voda curi non stop, bar da se to osposobi, jer pojedini nemaju gde da se kupaju”, kaže Lolita Spasić.

Zahvalni su svima koji ih i u ovim teškim trenucima nisu zaboravili.

“Mnogo znači za nas malo starije, zbog izlaska ali pomažemo se da nije opštine, imamo i Crveni krst koji nas prati u ovo vreme, nemam ja tu njikakvih zamerki što se tiče toga”, kaže Nikola Stošović.

“Dobili smo od Ministarstva za povratak, od srpske opštine, mi koji primamo hranu dobili smo preko Komeserijata za izbeglice, mi smo dobilI. Primam minimalac, radila sam u Prištini i Nišu, 11.000 primam, čuvam i jednog dedu iz Čaglavice, šta da radim, moram”,… kaže Lolita Spasić.

Boljim uslovima nada se i Zoran Ilić koji ovde živi sa suprugom i troje dece. Nedavno su dobili bebu i trude se da i u ovim improvizovanim uslovima svojoj deci obezbede ono najbolje.

“Teško je, nemamo ni maramice, nemamo ni maske, rukavice. Bili su ovde, dezinfikovali, sad mi se i beba rodila Helena, napunila je 20 dana. Plašimo se nesme svako da ulazi tamo zbog korone. Imam i decu, ali ovde je prljavo, wc-i, kontejneri su nehigijenski, teško nam je, nije nam baš lako. Dolaze, obilaze nas bili su iz srpske opštine, kosovske opštine, donose nam, ali treba malo više da nas obilaze. Dobili smo i hleb, javio se jedan donator iz Gračanice. Hvala svim ljudima koji su nam pomogli. Teško je, mi svi ovde živimo od socijale i te pare se potrože vrlo brzo, sve ode na hranu”, kaže Zoran Ilić.

Smeta im to što nesavesni građani u blizini kontejnera bacaju smeće. Raduju se kao i svi predstojećem Vaskrsu i  nadaju se da će sve ovo jednog dana proći i da će bolji dani ipak doći.