16:18

16.04.2020

16:18

16.04.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Na centralnom Kosovu počela je setva kukuruza. Zbog  ograničenog kretanja, većina ratara je od ranih jutarnjih sati prionula na posao.

Nakon što su ratari pripremili zemljište započeli su setvu kukuruza. Bez obzira na vreme epidemije koronavirusa, oni uveliko rade, jer se setva mora završiti u predviđenom roku.

“Juče sam sejao do 19h, sad ako neko naiđe da kaže ne može-ne može kako bude za sve tako će i za nas. Nadam se da će ovaj virus brzo da prođe… To je sve Božja volja, prošle godine smo imali 3,5 hektara, od jedne njive smo imali oko 8.000 po hektaru u zrnu i to nije zalivan uopšte, a ove godine videćemo. Bacamo dosata đubriva, seme je dobro”, kaže Slaviša Andrejević iz Gračanice.

S obzirom da je cena nafte niža, ratari će kako kažu ove godine jeftinije proći. Prilikom setve veoma je važan i odabir semena .

“Pratimo plodored, jedne godine sejemo kukuruz, druge pšenicu, tako da je to površina koju svake godine sejemo. Ako čovek ima svoju mehanizaciju, ako računamo i jesenje oranje potrebno je u startu 200 evra, sa jesenjom pripremom i setvom, pa kasnije prihrana i sve ostalo”, kaže Igor Mladenović iz Livađa.

“Ove godine smo posejali 3 hektara, imam nešto svoje mehanizacije, nešto sa komšijom radimo zajedno, imamo skoro svu svoju mehanizaciju. Moraš prvo da uložiš, da bi nešto i dobio. Imam i 4 hektara pšenice, komšija 6 i radimo zajedno. Što se više hektara radi isplativije je, nego kada je reč o manjoj količini, za sad nije lose, dobro je. Mi uglavnom uzimamo seme iz Srbije”, rekao je Zoran Jovanović iz Lapljeg Sela.

A da bi setva počela potrebno je stvoriti i određene uslove. Za pojedine ratare rana setva može predstavljati mač sa dve oštrice. Ukoliko su temperature visoke za ovo doba godine seme će  brže nići, ali problem može nastati ukoliko dođe do pada temperature, jer će to usporiti  klijavost, napominju stručnjaci.

“Još uvek nisam počeo setvu, hladno je vreme, čekam da se ugreje zemlja, temperatura zemlje treba da bude od 10 do 12 stepeni. Ove godine sam planirao da posejem 18 hektara kukuruza, dva hektara manje nego prošle godine. Seme sam obezbedio, isto Pionir seme sejem. Jesenas sam bacio đubre i zaorao, jednom sam prošao kultiviranjem sve parcele. Planiram posle 20. aprila da počnem setvu”, kaže Dragan Tarajlo iz Suvog Dola.

U poljoprivrednim apotekama na teritoriji Opštine Gračanica ima dovoljno semenske robe, a cena se kreće oko 27 evra po džaku od 25.000 zrna. Opitmalni rok za setvu kukuruza je do kraja aprila, napominju poljoprivredni stručnjaci.