16:43

16.04.2020

16:43

16.04.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Pred najradosniji praznik Vaskrs, ekipa RTK2 obišla je meštane Drsnika. U vreme virusa korona, kako kažu ništa im ne pada teško, poštuju propisane mere. Ono za čim najviše žale je što će najradosniji praznik dočekati daleko od svojih najmilijih.  

Iako ih je u selu ostalo svega dvadesetak spravom možemo reći da je ovo selo uglednih domaćina. Bez obzira što su ostala pretežno staračka domaćinstva svi poljoprivredni radovi obavljeni su na vreme. Drsničani se raduju svakom prazniku, ipak ovaj će proslaviti sami bez dece, koja su sprečena da dođu zbog novonastale situacije.

“Tu su mi komšije, donesu šta treba. Teško je bez dece, čujemo se dva, tri puta u toku dana, uželeli smo se, kažu mi deda kad dođeš ne puštamo te da odeš. Imam petoro unučadi, jedno je sedmi razred, pa šesti, četvrti, treći, jedno ima četiri godine. Najlsađe mi je kad dođu ovde, napravili smo im i bazen da se kupaju. Svega sam posejao od jagoda, duda, kupina, grožđa, drena, džanarike, višnje, trešnje, ali bez njih sve je nula, najveće bogatstvo su oni, s njima da proslavim bilo bi najbolje, ali vreme je učinilo svoje. Moramo da poštujemo ako hoćemo da zaštitimo jedni druge, moramo da slušamo doktore, doktor kad kaže to je to je, zahvalan sam vama što ste došli sa RTK-a”, kaže Aleksandar Šmigić.

Razrušene kuće, zakoravljena dvorišta ostala su da svedoče da je nekada upravo ovde sve vrvelo od života. Iako sa novim merama nisu najbolje upoznati kretanje su smanjili na minimum.

“Imam brojeve telefona policije, javiću se pitaću kako je stanje. Priča se da mi poljoprivrednici možemo da izlazimo sa dokazom, ali pitaću i njih kakvi su uslovi sa dokumentima, ne moram da silazim dole”, kaže Milomir Ribać iz Drsnika. 

“Ne znam kad se krećemo, teško je, niko nas nije obavestio kad treba, čujem za neke brojeve od lične karte, a mi nemamo svoj prevoz da bi za sat ipo to iskupovali, dok odes da iskupuješ pešaka, dok se vratiš, kod taksista nesmeš da ulaziš. Lepo nam je u dvorištu, teško je onima što su u stanu, mi opet imamo terasu. Deca su mi u Srbiji, ja sam se zadesila tu i tako ostadoh. Teško jeste ali prebrodićemo mi to, navikli smo kad smo bombardovanje preživeli, preživećemo valjda i ovo”, kaže Slavica Šmigić.

Tomislav i Jelica Ribać poručuje da bi im sve bilo mnogo lakše da su na okupu. Ovaj veliki praznik obeležiće na tradicionalan način, ali sami.

“Deca ne mogu da dođu, zabranjeno je okupljanje, čujem kako je patrijarh rekao da se u svojim domovima molimo za dobrobit. Proslavićemo ja i žena, ne možemo ni kod rođaka da odemo, jer je takva situacija, ali nadam se da će i ovo proći, da ćemo opet raditi”, kaže Tomislav Ribać.

Domaćice će kako običaji nalažu jaja ofarbati na veliki petaka, ali na starinski način lukovinom, jer farbe ne mogu da nabave.  

“Farbe nemamo, ali farbamo u petak, to mi je od svekrve ostalo, pre sunca da se farbaju, a na današnji dan se šaraju. Spremiću kako mogu, kao i uvek, ako smo nas dvoje, imaće i pečenja, sve što treba to sam sve nabavila. Imali smo običaj za litije u ponedeljak, ali toga nema. Imamo i slavu tu 27. oktobra, ove godine smo uzeli kolač…. Ako ne dolaze mi ćemo sve da pokažemo preko vibera, njima je drago, svaki dan se čujemo i gledamo, imamo unučiće”, kaže Jelica Ribać.

Proteklih dana Drsničani su od predstavnika Privremenog organa Opštine Klina dobili nešto namirnica i zaštitne  maske.  

”Bili su ovi hranu što su nam davali, doneli su džak brašna, džak krompira, malo zejtina, šećera. Božo Šarković nas je obilazio donosili su lekove. Imamo sad te namirnice, čoveku uvek nešto treba, ali šta da se radi, nas je dvoje, pa izlazi nam to”, kaže Tomislav.

”Dve maske su nam doneli iz srpske opštine, za lekove su bili dva puta, pisali, snimali nema još ništa”, kaže Aleksandar Šmigić.

Pored dece koja nisu sa njima Drsničanima i veliki problem predstavlja prodaja imovine.

“Drsnik se prodade, sami vidite, sad su počele i kuće da se prodaju, ima ljudi koji su prodali, a nikada pare da vide neće”, kaže Milomir Ribać.

Drsničane smo ostavili da se pripremaju za najradosniji praznik Vaskrs u nadi da će što pre biti sa svojom decom.