17:50

29.04.2020

17:50

29.04.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Meštani Lapljeg Sela godinama unazad suočavaju se sa problemom koji im zadaje reka Gračanka. Iako su se zbog nesnosnog smrada koji iz nje dopire, više puta obraćali i nadležnim institucijama, problem još uvek nije rešen. 

Problem u jednom delu rečnog korita Gračanke u Lapljem Selu ustanovljen je još 2012. godine, nesnosan smrad razleže se do susednog Preoca, najugroženiji su stanovnici domaćinstva u blizini reke, koji su ogorčeni jer nadležni konačno rešenje nisu pronašli ni nakon mnogobrojnih apela, protesta, sastanaka. 

“Veliki problem, mislim da čak ima ljudi koji osećaju i konkretne posledice povodom ovog zagađenja reke, tako da ako se ovaj problem uskoro ne reši, mi stvarno ne znamo šta da planiramo u budućnosti. Prinuđeni smo i kad prestane ova pandemija da nosimo maske“, kaže  Slaviša Todić predsednik lokalnog Odbora Lapljeg Sela.

„Kako da ne smeta kad ne smeš da otvoriš vrata od kuće, prozore, šta imamo dalje da pričamo...Ranije je bila čista reka, imale su ribe, pili smo vodu iz reke, a sad ništa“, zabrinut je Živko Načić iz Lapljeg Sela.

Analize vode koje su rađene pokazuju da se tu nalaze materije opasne po zdravlje ljudi, navodi predsednik lokalnog Odbora iz Lapljeg Sela Slaviša Todić.  

„Neka saznanja do kojih smo mi došli, su da je u pitanju neka štamparija, koja se nalazi u Ajvaliji, koja pripada Opštini Priština, ne Opštini Gračanica, tako da se Opština Gračanica našla nenadležnom i inspekcija kad je u pitanju taj deo Ajvalije, a inače to su sve pretpostavke, do konkretnih rešenja mi nismo došli. To smo prijavili i Kosovskoj policiji, policija je otvorila slučaj. Što se tiče Ministarstva za zaštitu životne sredine oni su uradili nekoliko puta te analize vode, koje su pokazale da je voda zagađena. Jednu analizu smo radili u Srbiji, u Beogradu gde je konstatovano da postoje čak i neki teški metali, od kojih je jedan i živa“, kaže Todić.

Na sastancima sa predstavnicima opštine Gračanica meštani Lapljeg Sela ovaj problem konstantno iznose kao gorući, podsećaju i da je na poslednjem sastanku predsednik opštine Srđan Popović dao čvrsto obećanje da je projekat pri kraju i da će radove započeti nakon pandemije korona virusa. Međutim iz Odeljenja za inspekciju pri opštini Gračanica ističu da još uvek ne mogu da utvrde ko je zagađivač i potvrđuju da je projekat za rešenje ovog dugogodišnjeg problema pri kraju.

„Na samom terenu je utvrđeno da sam zagađivač nema nikakvu delatnost i ne postoji na teritoriji Opštine Gračanica, to je verovatno neko iz Ajvalije. Mi kao Odeljenje inspekcije nemamo nadležnost da vršimo kontrolu na teritoriji Opštine Priština. Obraćali smo se Ministarstvu da će u skorije vreme taj problem biti rešen, da će oni pronaći tog zagađivača“, kaže direktor Odeljenja inspekcije pri Opštini Gračanica.

Ekolog Zećir Veseljaj naglašava da su reke postale neka vrsta sakupljača otpada, razočaran što, kako je rekao kod građana nije dovoljno razvijena svest što utiče i na kvalitet vode.

“Kada govorimo o slučaju reke Gračanke, mogu reći da je pod velikim pritiskom zagađenja i degradacije. Što se tiče zagađenja, mogu reći da su reke Kosova praktično netretirane, ispušta se kanalizacija iz gradova i sela, nešto što nije izuzetak ni reka Gračanka, a to utiče na kvalitet vode. Ispuštanje otpadnih voda bez prečišćavanja nepovratno menja stanje kvaliteta rečne vode”, rekao je Zećir Veseljaj.

Ipak iz Opštine Gračanica ohrabruju meštane da će ovaj problem u narednom periodu biti rešen.

„Mi se nadamo da ćemo i u saradnji sa Opštinom Priština, sa Ministarstvom u najskorije vreme moći da ovo pitanje rešimo. Malo nas je poremetilo ovo sa virusom, svi se nadamo da će i to vremenom proći i da još neki kratak vremenski period i oni izdrže sve to. Znamo da je veliki problem, da nije od juče, opština ima izdvojena sredstva, opredeljena samo za sanaciju reke, nadamo se da će uskoro to da se reši“, kaže Aritonović.

U više navrata smo pokušavali da stupimo u kontakt sa nadležnima iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i Opštine Priština, ali do emitovanja ovog priloga u tome nismo uspeli.