12:36

01.05.2020

12:36

01.05.2020

Milan Milićević, RTK2

Nadomak Gnjilana nalazi se selo Poneš u kom trenutno živi oko 125 srpskih porodica. Kao i u ostalim mestima, usled nedostatka posla i pandemije koronavirusa, većina stanovnika se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Stanovništvo je pretežno starije dobi, pošto mladi u potrazi za poslom napuštaju Poneš.

Većina meštana sela Poneš živi od minimalne novčane zarade koju dobijaju iz Srbije što im nije dovoljno da obezbede osnonovne životne namirnice pa dodatne prihode ostvaruju baveći se poljoprivredom.

„Ja sam na minimalcu, koji primam pošto sam radio u srpskoj firmi. Radimo poljoprivredu, uglavnom se ovde seju pšenica i kukuruz, koliko da imamo za sebe. Uglavnom su ljudi posejali kukuruz, sada smo završili prskanje, policija nas ne dira, imamo dovoljno vremena za radove u polju“, kaže Rade Cvejić iz Poneša.

U vreme pandemije koronavirusa i meštani Poneša poštuju mere o ograničenom kretanju.

„Lekove pijem, kontrolišem se. Do sada nema problema. Imam 82 godine, moja supruga 83. Radimo tu ponešto, krećemo se. Pomažem sinu i unuku“, ističe Miladin Cvejić.

Jedan od retkih meštana Poneša koji se bavi stočarstvom je Branko Trajković. Njega je nedostatak posla primorao da se bavi proizvodnjom mlečnih prerađevina, koje kako nam je rekao uspeva da proda obližnjoj mlekari.

„Uspem da prodam mleko, nosim kod Albanca u mlekaru, prodajemo po 32 centa litar. Imam četiri krave, treba mi još jedna da dobijem subvencije, ali eto, nemam sredstava da kupim još jednu“, rekao je Branko Trajković.

„Nema posla za mlade, imam dva sina koji ne rade nigde. Živim samo od minimalca, jednu socijalu su mi ukinuli, ne znam zbog čega. Teško je da se preživi, malo radimo baštu, malo u polju. Ja sam radio u Binačkoj moravi, teracer sam po struci, ranije sam radio nešto privatno, ali sad zbog ove korone nema posla“, napominje Srećko Ristić.

U selu Poneš, koje je multietničko, trenutno živi oko 125 srpskih i 80 albanskih porodica koje su podeljene u gornju i donju mahalu, kako kažu, dobro se slažu i za sada nisu imali nikakvih sukoba.