14:22

07.05.2020

14:22

07.05.2020

Maja Denić, RTK2

Ratari na Kosovu znaju da nedostatak padavina nepovoljno utiče na dalji razvoj poljoprivrednih kultura, ali kako je početak maja obeležio kišni period , veruju da će ove godine biti dovoljno hlebnog zrna, uprkos pojavi insekta na pojedinim parcelama.Stručnjaci ističu da je kiša  pogodovala i voćnjacima, iako je kod nekih ranih sorti primetan gubitak usled niskih temperatura.

Padavine su neophodne za pravilan rast pšenice, ali zbog blage zime i nedostatka snega poljoprivrednici su izražavali  bojazan da li će pšenica imati dovoljno vlage. Na svu sreću kiša koja je obeležila početak maja, uticaće povoljno na dalji razvoj kako pšenice, tako i kukuruza, ističu ratari.

„Majske kiše su veoma pogodovale poljoprivrednim usevima, kiša je pala u pravo vreme.Poljoprivredne kulture su u dobrom stanju, kukuruz je nikao , pšenica je u dobrom stanju, kiše su doprinele tome“,  ističe poljoprivrednik iz Lapljeg sela Goran Trajković.

Stručnjaci navode da su majske kiše uvek dobrodošle poljoprivrednim usevima.Na pojedinim parcelama pšenice zapažena je pojava insekta, koji jenaneo velike štete usevu.Kiša je pogodovala i kukuruzu, što je doprinelo razvoju korova, pa se  poljoprivrednici nakon kiše pripremaju za njegovo suzbijanje.

„Kiše su pšenici pomogle mnogo s obzirom da je april bio sušan, ali je to pomoglo da se pripremi zemljište za setvu kukuruza.Što se pšenice tiče imali smo problem sa pojavom buljara ove godine , što ranijih godina nije bo slučaj, on je naneo velike štete pšenici.Kukuruz je nikao dobro, sada predstoje mere zaštite, zbog kiše ima dosta korova , pa se mora prskati hebricidima.Mi ulažemo u sredstava kako bi uništili korov , ali ima mnogo propusta,kao što su  loša primena ili loš hebricid“ ,  izjavio je Vojislav Dekić, agronom.

Vojislav Dekić pod voćnjakom ima 20 ari zemljišta.Ističe da su rane sorte voća pretrpele određene gubitke usled ranog cvetanja u periodu niskih temperatura , dok su kasnije sorte u dobrom stanju.

„Voćnjaci su u dobrom stanju, ali je rod pojedinih sorti voća prepolovljen zbog niskih tempertura.Naše je sada da sačuvamo to što imamo, da vodimo računa da se ne pojave insekti ili neka bolest , ako uspemo da sačuvamo to što je ostalo, biće dovoljno“, smatra Dekić.

Trenutno bi svim poljoprivrednim kulturama, nakon kiše, pogodovao period sa dosta sunca smatraju stručnjaci.