18:24

09.05.2020

18:24

09.05.2020

Maja Denić, RTK2

Upornost, naporan rad, mnogo ulaganja i pametna računica  sve ovo je potrebno za uspešno bavljenje povrtarstvom, tvrde oni koji od toga žive. Da li je novonastavla situacija uzrokovana virusom korona uticala na isplativost ovog posla proverili smo u rasadniku Jovanović u Ugljaru.

Posao povrtara nije nimalo lak. Tome u prilog govori činjenica da odmora skoro i nema, jer posla u plastenicima, ima tokom cele godine. Žarko Jovanović iz Ugljara se dvadeset godina bavi proizvodnjom rasada i prodajom povrća.Kaže da se proizvodnja povrća ispati ukoliko se obezbede svi uslovi za njegov rast i razvoj, vodeći se onom starom „Kako seješ, tako i žanješ“.

„Najviše se traži rasad, mada i povrće, sve što proizvedemo, to i prodamo.Skoro sve prodamo kod kuće, snabdevamo jednu prodavnicu u Ugljaru i poljoprivrednu apoteku u Gračanici. Trudimo se da svojim kvalitetom privučemo kupce kući, cela porodica je uključena u ovom poslu i svako od nas doprinosi proizvodnji", kaže Žarko

Žarko ističe da situacija nastala usled korona virusa nije uticala na prodaju rasada, ali je imala uticaja kada je u pitanju nabavka materijala za oprašivanje.

„Bumbare nismo mogli da uvezemo, poslednjih godina radimo oprašivanje sa bumbarima koji nam poboljšavaju kvalitet ploda i ubrzavaju zrenje. Ove godine nismo uspeli da ih uvezemo, snašli smo se tako što ručno protresujemo paradajz, vraćamo se staroj meri“, ističe ovaj vredni povrtar.

Iako su ulaganja velika, ova porodica uživa u ovom poslu, pa im, kako kažu, sve ide od ruke. A kako bi bili uspešni, postoje osnovna pravila kojih se iskusni povrtari moraju pridržavati.

„Mora da se vodi računa o svemu, prvo mora da se nađe kvalitetno seme, kako bi imali dobru biljku. Ja radim dva tretmana zaštite, svima preporučujem da kada se radi sa hemikalijama, da rade sa preparatima sa što manjom karencom ii bez karence. Proizvodimo povrće kako bi bilo što zdravije, možemo da kupimo paradajz sumnjivog kvaliteta bilo gde, ali zdravo i kvalitetno ne možemo svuda da nađemo“, smatra Jovanović

Za sada porodica Jovanović uspeva da na 10 ari zemljišta, sama obezbedi proizvodnju. U narednom periodu razmišljaju da prošire proizvodnju i zaposle jednog radnika. S ponosom ističu da je u njihovom radu kvalitet na prvom mestu i da kupci kod njih mogu da pazare samo  sveže povrće.