20:22

12.05.2020

20:22

12.05.2020

Milan Milićević, RTK2

Selo Lepina se nalazi na samo par kilometara od Lipljana, trenutno u njemu živi oko 300 stanovnika. Koliko teško im pada život u vreme ograničenog kretanja, proveravala je naša ekipa.

Život meštana Lepine se umnogome ne razlikuje od života u ostalim srpskim selima na prostoru Kosova. Poljoprivreda je primarno zanimanje, a u vreme pandemije virusa korona imaju dovoljno vremena da se bave i sređivanjem dvorišta. U šali napominju da im dvorišta nikada nisu bila uređenija.

"U početku nije bilo lako, onda smo se navikli. Imamo dovoljno vremena koje provodimo u bašti. A dvorište nam je sređenije nego ikada", kazao je Vladica Slavić.

"Bavim se poljoprivredom, obrađujem 12 hektara zemlje. Sreća pa imamo mogućnost kretanja do 20 časova, tako da smo uspeli da posejemo sve", kaže Živorad Mitrović.

Osamdesetogodišnja Budimka Mitrović kaže da joj izolacija ne pada teško, vreme provodi u dvorištu u igri sa svojim unucima.

"Ne izlazim nigde, vreme provodim u dvorištu. Četrdeseto sam godište, imam 80 godina, pazim decu, samo da su oni živi i zdravi", kaže vremešna Budimka Mitrović.

Pandemiju virusa korona najteže podnose mladi u Lepini. Stefan Mitrović, koji se bavi odbojkom kaže da mu u vreme korone treninzi najviše nedostaju.

"Teško je naviknuti se na ovakvu situaciju, pogotovo što sam ja sportista igram odbojku u Partizanu iz Lipljana. Treninzi mi mnogo nedostaju. Jedva čekam da se ovo sve završi i da se vratimo treninzima", rekao je mladi Stefan Mitrović.

Lepina je selo zbijenog tipa, nalazi se u ravnici, do nedavno je pripadalo Opštini Lipljan, a sada je u sklopu teritorije Opštine Gračanica. U selu je do 99. godine živelo oko 500 stanovnika, a danas ih je prema nezvaničnim podacima oko 300.