14:18

20.05.2020

14:18

20.05.2020

Maja Denić, RTK2

Upis predškolaca i prvaka je, zbog epidemiološke situacije, ove godine obavljan elektronskim putem. Uverenje o obavljenom sistematskom pregledu i ostalu dokumentaciju roditelji će moći da prilože u narednom periodu.

U Osnovnoj školi ,,Miladin Mitić ’’u Lapljem Selu, sa isturenim odeljenjima u Preoci i Čaglavici, do sada je upisano 35 đaka prvaka i 25 predškolaca. Upis se od 1. aprila vrši elektronskim putem, tako što roditelji pošalju osnovne podatke na mejl adresu vaspitno-obrazovne ustanove.

“Otvorili smo poseban mejl za upis i dali smo kontakt telefon za roditelje kojima objašnjavamo na koji način i šta treba da prilože. Tu, pre svega, ostavjaju informacije o imenu i prezimenu deteta, prebivalištu, imenu jednog od roditelja, i to je to. Te informacije su potrebne školi, kako bi mi znali koliko je dece zainteresovano za upis kod nas u predškolskim grupama i u prvom razredu, kako bi znali na koji način da formiramo odeljenja. Roditelji zovu da se raspituju oko drugih procedura, pre svega testiranja, kada deca odlaze kod pedagoga i psihologa škole i rešavaju određene testove prilagođene njihovom uzrastu. To sve pomeramo za kasniji period, ili ćemo krajem juna, u dogovoru sa adminitracijom škole, ili krajem avgusta. Bitno je da roditelji znaju da niko od dece neće biti ostavljen što se tiče upisa“, rekao je Ljubiša Karadžić, direktor Osnovne škole Miladin Mitić.

Pošto je u školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu prethodne godine bilo 40 predškolaca, očekuje se i približan broj prvaka u ovoj školskoj godini.

„Ovde, kod nas, dešava se da se jedno ili dvoje dece iseli u toku godine, ali se takođe dešava da nam dolaze učenici i iz drugih delova opštine. Ono što je najbitnije, očekujemo da taj broj ne bude ni mnogo veći, a svakako ni mnogo manji, što se tiče upisa za ovu školsku godinu. Prošle godine u predškolskoj grupi u Čaglavici nismo imali nijedno upisano dete, ove godine prema najavama roditelja ima dece u Čaglavici koja će upisati predškolsku grupu“, istakao je Karadžić.

Direktorica Doma zdravlja u Gračanici ističe da će od 1. juna u ovoj zdravstvenoj ustanovi početi da se obavljaju sistematski pregledi budućih predškolaca i prvaka.

„Što se tiče osnovnih pregleda, mogu da kažem da smo ovog meseca imali dosta dece koja su primala vakcine, a trebalo je da ih prime za ova poslednja tri meseca pandemije, pa su roditelji iz straha da dovode decu u zdravstvenu ustanovu odložili primanje tih vakcina. Izašli smo u susret roditeljima, da u maju mesecu zavšimo vakcinaciju te dece i da od prvog juna krenemo sa sistematskim pregledima dece koja treba da krenu u školu. Sistematski pregled podrazumeva pregled deteta kod našeg pedijatra, svakom detetu se odradi krvna slika, poseta logopedu, stomatologu. Deca će dolaziti na zakazivanje kako bi obavili preglede, a te detalje roditelji će dogovoriti sa odgovornom sestrom na pedijatriji, da ostave kontakt telefon i onda će biti kontaktirani kada da dovedu dete na pregled“, navela je Mirjana Dimitrijević, direktorica Doma zdravlja u Gračanici.

Upis u predškolske grupe obavezan je za decu rođenu od 1. marta 2014. godine do 28. februara 2015. godine, dok je upis u prvi razred obavezan za onu rođenu u periodu od 1. marta 2013. godine do 28. februara 2014. godine.