15:40

22.05.2020

15:40

22.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Nevreme praćeno jakim gradom koje je pre dva dana zahvatilo Babin Most nanelo je veliku štetu poljoprivrednim kulturama. Najviše su stradali rasadnici, voćnjaci i usevi.

Ni najstariji meštani Babinog Mosta ne pamte veće nevreme i više štete koju je grad naneo pre dve večeri. Stradali su voćnjaci, rasadnici, plastenici, ali i krovovi kuća. Grad veličine ping pong loptice opustošio je sve što mu se našlo na putu.

Poznato je da su stanovnici ovog sela istaknuti proizvođači paprike, ali na velikoj površini su i voćnjaci, čiji je rod ove sezone pod velikim znakom pitanja.

”Šljive su stradale, pričinjena šteta je 90%, grad je lomio i grančice i ovaj plod koji je ostao na granama je takođe dosta oštećen, ali će vremenom da istruli i padne. Verujem da će od svega ovoga da ostane 5-10%. Šteta je velika…Prošle godine sam od mog voćnjaka pekao 700-800 litara rakije, a ove godine sam se nadamo, ali šta da radimo Božja volja, sila, ne može da se izbegne”, kaže Žarko Petrović iz Babinog Mosta.

“Nažalost pre dva dana uništilo nam se sve, rasad, luk i sve ostalo za par sekundi, za 15 min nam je sve uništilo. Vremenski nam je trebalo dva meseca da ovo nikne, ulaganje je bilo 200-300 evra, vidite da nam je sve uništeno”, rekao je Slobodan Ađančić.

Na područiju opštine Gračanica proteklih dana bilo je obilnijih padavina, ali na svu sreću ne i grada, tako da poljoprivredne kulture nisu oštećene. Agronom Vojislav Dekić savetuje da je zaštita useva u trenutnim uslovima neophodna mera.

“Kasno je za presejavanje kukuruza, mogli bi da preseju kukuruz rane sorte “Fao 200”, sa kratkom vegetacijom, ali ta semena je teško naći, moraju da se pomire sa tim da imaju velike gubitke i ako može to što je ostalo da se spasi, da se nekako prihrani, zaštiti od korova, na neki način što mogu da urade, da zaštite biljku i da joj pomognu da se to izvuče”, poručio je Vojislav Dekić, agronom.

Poljoprivrednicima ostaje da gledaju u nebo, nadajući se da će od onoga što im je preostalo, ipak biti nešto roda.