15:16

23.05.2020

15:16

23.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Porodica Andrejević je jedna od retkih na centralnom Kosovu koja se već četvrtu godinu bavi proizvodnjom jagoda. U kvalitet smo se uverili i sami, a ono što je i te kako važno u ovom poslu je sigurno tržište kojim je ova porodica zadovoljna.

Jagode su prvo voće koje stiže u proleće. Andrejevići iz Gornje Gušterice ovih dana imaju pune ruke posla. Na parceli od 50 ari imaju oko 16.000 sadnica  jagoda  sorte Zenga.

"Sve organski, na startu ih malo prihranimo i posle ovako, navodnjavamo ih kap po kap. Imaju dobar rod, ovako su krupne, nisu loše nadam se da će biti oko 5 do 6 tona od ove parcele, kao što je bilo i do sada. Prošle godine brali smo i ja kažem ljudi ostavljate, ne berete sve, kad ja berem i okrenem se sve iza mene crveno tako brzo, ali sunce je bilo jako“, kaže Slaviša Andrejević.

U zavisnosti od sorte, berba  jagode počinje polovinom maja. To je ujedno najzahtevnija i najostetljivija faza posla, jer se strogo mora voditi računa da prilikom ubiranja plodova  ne dođe do oštećenja.

"Brali smo skoro ceo dan, počeli smo  oko 10 završili smo kad je pao mrak. Dosta je teško, da se plevi, da se šišaju kad je sezona, ništa nije lako“, rekla je Zorica Andrejević.

Zagarantovano tržište i pristojna cena ima važnu ulogu kod proizvodnje.

"Sve prodamo, juče smo skupili 200 korpica, sve smo prodali tu pored puta, nigde još nismo nosili. Odnesemo do marketa ili u hladnjaču kad ima mnogo“, kaže Zorica Andrejević.

Ova porodica je za sada zadovoljna plasmanom proizvoda. Iako su ulaganja velika, poručuju da je ovo isplativ posao.

"Subvencije dobijamo sa kosovske strane redovno, svake godine, sad ove godine zbog korone ne znam, ali ovo drugo sve sami, niko nam ništa nije pomogao, ja, žena, četvoro dece, drugari, prijatelji. Imam i radnike prošle godine sam imao 22 što su brali", kaže Slaviša Andrejević.

Kvalitetno zemljište sa dovoljno vlage i dosta sunca je ono što jagodama odgovra. Proizvodnja jagoda je posao koji ne sme da čeka nego se mora završavati na vreme, a Andrejevići su dobar primer da jagoda zbog svoje isplativosti može biti dobar izbor za voćare.