14:03

25.05.2020

14:03

25.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Većina pčelara, voćara i ratara obavila je sve prolećne radove na vreme, međutim da li će ova godina biti uspešna sada zavisi isključivo od vremenskih uslova. Istraživali smo kako se učestale padavine odražavaju na pčelinja društva, ratarske kulture, ali i voćnjake.  

Učestale padavine prethodnih dana pogoduju ratarskim kulturama i voću, ali ne i pčelama. Mladenovići iz Livađa imaju oko četrdeset društava. Prošle godine su imali oko 300 kilograma meda.

„Sad je baš period kada je počeo bagrem da cveta, da medi, tako da usporavaju rad pčela i u koliko bi bilo nekog unosa, one su samim tim ometene sa ovom kišom. Što se tiče ostalih aktivnosti oko pčela, sve što je trebalo mi smo završili u aprilu, ostalo je sad na njima da odrade svoj deo posla“, kaže predsednik Udruženja „Pčelica“ Igor Mladenović iz Livađa.

„Uslovi nam ne idu na ruku zato što su noći dosta hladne, sada je period kada izlaze mlade pčele i prinuđene su da se zadržavaju u košnici, da greju ta mlada legla, pošto je sad za pčelare tek početak, tek maj, jun, jul do avgusta tada je već kraj sezone, nadamo se boljem. Naše područje mislim na Livađe nema neke medonosne kulture koje se sade, tako da se pčela trudi da nađe u prirodi. Ranije je bilo bolje, ljudi su sadili suncokret, uljanu repicu, a to medi mnogo bolje“, kaže Zlatibor Mladenović.

Zlatibor se pored pčelarstva bavi i poljoprivredom.

„Zasadili smo kukuruz, ječam, ovas, pšenicu za sada je sve kako treba, obavili smo sve radnje, videćemo ostalo je na Bogu... Majske kiše ne smetaju usevima, ni kukuruzu, ni pšenici, samo šteti pčelama“, istakao je Zlatibor Mladenović.

Majske kiše pogoduju i voćnjacima. Tokom cvetanja voće je zahvatio mraz što će se u narednom periodu verovatno odraziti na rod, smatraju voćari.

„Dosta je propalo, mraz je dosta uništio, vidite i sami da l je ostalo 30 do 40% voća. Stalno se prska, stalno se radi, obrađuje se, kroji se, ali ove vremenske nepogode su mnogo uticale na to voće, tako da od ovoga što je ostalo nadamo se da će imati nešto da se obere. Pravimo rakiju, prodajemo jabuke, kako se snađemo u suštini“, rekao je Dejan Jančetović iz Livađa.

Profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj poručuje da nas kiša očekuje i u nedelji koja je pred nama.

„Padavine koje su bile prisutne u prošloj i ovoj nedelje, u tom periodu palo je  25l po kvm, to su mase koje dolaze sa severoistoka i uvek kada te mase prođu preko Balkana ima sniženja temperature isto tako i padavina....U toku nedelje maksimalna temperatura će se kretati od 25C. Ove padavine su dobro došle za poljoprivredu“, rekao je profesor Tahirsuljaj.

Naši sagovornici se nadaju dobroj godini, verujući da će se njihov rad i isplatiti.