18:47

26.05.2020

18:47

26.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Za maturante Prištinske gimnazije nastava je završena 23. maja. Zbog epidemiološke situacije i učenici završnih razreda su pohađali onlajn nastavu.

Drugo polugodište obeležio je specifičan način rada u školama. Zbog korona virusa redovna nastava je prekinuta 12. marta, da bi učenici nastavili da je prate onlajn četiri dana kasnije.

”Sad ostaje onaj završni deo, a to je maturski ispit, to smo planirali u toku juna da se održi maturski ispit, imaće tri dana, srpski će biti 5. pismeni deo, a onda matematika, engleski i ruski jezik 8. juna. Nakon toga sledi odbrana maturskog rada, od 8. do 11. Tu ćemo da se pridržavamo mera tako da neće biti smešteni u dve učionice koje smo do sada radili, sada ćemo to organizovati u četiri, tako da će biti po devet u učionici, ispoštovaće se te mere, što je preporuka kriznog štaba da se ne okuplja više od deset učenika u učionici. Nakon toga ako sve bude uspešno sledi dodela diploma to ćemo videti tamo u ponedeljak 15. juna”, kaže direktor Dejan Denić.

Kvalitetna onlajn nastava je organizovana blagovremeno, učenici su redovno pratili nastavu, ali školski ambijent ništa ne može zameniti, tvrde i učenici i profesori.

“Maj mesec je za nas prosvetare specifičan, pun emotivnih naboja, kada se razdvajamo sa generacijom sa učenicima sa kojima smo se četiri godine družili, delili dobro i zlo i sve ostalo. Specifična je ova situacija iz prostog razloga zato što je proslava maturske večeri dovedena u pitanje. Zavisi od odluka ostalih organa, ali vrlo verovatno da se maturska proslava neće održati, što je nama izuzetno žao, ali u svakom slučaju ostajemo u vezi sa učenicima, pa eto možemo se dogovoriti da organizujemo i neku manju proslavu u znak njihovog završetka srednjoškolskog obrazovanja”, poručio je prof. Ljubomir Koprivica.

Generacija maturanata školske 2019/2020. godine uskraćena je za ono po čemu većina pamti školovanje. A po čemu će gimnazijalci pamtiti završnu godinu?

“Po koroni, taj virus je promenio celu srednju školu i priču za završetak srednje. Uglavnom je sada priča okove završnjice, oko fakulteta i upisivanja. Planiram da upišem Mašinski fakultet u Nišu, smer Inženjerski menadžment, to me je najviše privuklo i tu sam se nekako od svega najviše pronašao…”, rekao je Milan Aksić.

„Prethodna generacija koja nije imala maturu je generacija ’99. tako da se i mi poistovećujemo sa njima, mnogo nam je žao i kad slušamo iskustva ljudi koji su završili srednju školu ’99. koliko je njima bilo teško, nisu imali matursko veče, što su odmah nakon srednje škole krenuli da rade ili su posle par godina otišli na fakultet, a nisu proslavili to zajedničko veče sa svojim drugarima iz srednje škole tako će verovatno biti i nama, ali nadamo se da će se situacija kolko-tolko popraviti i da ćemo moći bar na neki način da obeležimo kraj srednje škole“, rekla je učenica Gimnazije Kristina Vasić.

Direktor Prištinske gimnazije sa privremenim sedištem u Lapljem selu žali što je ovoj generaciji uskraćena đačka ekskurzija.

“Ekskurizje najverovatnije neće biti, ali oni su već dve rate uplatili, tako da ostaje samo taj problem - kako će da se refundira taj novac. Čekamo zvaničan odgovor od agencija, oni čekaju stav Ministarstva turizma i kakav stav donesu, po tome će i da postupaju. Očekujemo da nam vrate novac“, rekao je Dejan Denić.

Profesori su zadovoljni rezultatima svojih učenika u ovim vanrednim uslovima i upućuju im jedinstvenu čestitku.

“Želim im puno dobrog zdravlja pre svega, neka ih sreća prati u narednom školovanju, očekujem od njih da budu isto tako dobri, kao što su do sada bili i da se za pet-šest godina vidimo sa diplomama. Očekujem da će svi završiti fakultete i da će nas dostojno zameniti”, rekao je prof. biologije prištinske Gimnazije Ljubomir Koprivica.

A 36 maturanata Prištinske gimnazije kreće novim putem, želimo im da taj put bude popločan znanjem i srećom.