17:46

29.05.2020

17:46

29.05.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Sa ublažavanjem epidemioloških mera otvorene su i zelene pijace. Nažalost, vremeneske prilike nisu išle na ruku ni prodavcima ni kupcima.

Na zelenoj pijaci u Gračanici, bogata i raznovrsna ponuda. Prodavci nisu naročito zadovoljni prodajom, jer su mušterije više razgledale, nego kupovale proizvode. Od izbijanja epidemije proizvođači su imali problema sa plasiranjem proizvoda.

“Paradajz cenimo četiri čase za evro, 1.5 je kilogram salate i to ne ide, slabo,brakija je 5 evra…Od kako je počela korona danas je prvi dan kako smo izašli da prodajemo. Nismo išli nigde, zimnicu nisam nosila, to se ne kvari, rasad sad stiže, ali prvi dan kako smo izašli. Slabo kupaca, prodavaca mnogo, a kupaca malo”, rekla je Desanka Marinković.

“Doneo sam med i jaja, potražnja je slaba, nema mušterija”, kaže Đorđe Maksimović iz Radeva.

“Prodajemo koziji sir, držim jednu mini farmu, sir prodajemo po 4 evra. Vrlo malo ima zainteresovanih, slaba je prodaja, kiša, korona, sve nas sprečava“, rekao je Slaviša Perinić iz Dobrotina.

Domaći proizvodi su traženi, ali je njihova cena, prema mišljenju kupaca, visoka.

“Ja volim i domaći sir, rakiju, vino, paradajz, turšiju. Cene nisu baš pristupačne, ali nisu lose”, kaže meštanin Ajvalije.

“Nema slab izbor, do prošle godine je bilo fino, sad nema izbora i pojedine stvari su preskupe da se razumemo. Ja sam do juče bila na pijaci, znam kako ide”, kaže Mira Petrović.

Na pijaci u Gračanici proizvode su izložili i poljoprivrednici iz Mogile i Zebinca.

“Ostalo je dosta krompira, ja nemam puno 50-60 džakčića, a mojim komšijama i do 300. Korona nas je unazadila. Mlad krompir je dobar, ali star je slađi. Nisam zadovoljan, prodao sam 2kg sira, 2kg pasulja, vreću krompira, gorivo nisam isplatio ne isplati se”, rekao je Milorad Todić iz Mogile.

"Mnogo teško, ostalo nam je dosta robe koju nismo prodali, sir smo opet donosili za ljude koji naručuju, ali opet sedi”, kaže prodavačica  iz Zebinca.

Od svih prodavaca na zelenoj pijaci čuli smo da su njihovi proizvodi odličnog kvaliteta pa se nadaju da će nakon ublažavanja mera krenuti i prodaja.