18:53

01.07.2020

18:53

01.07.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Domaći proizvodi su oduvek na ceni, ali su hipermarketi preplavljeni onim iz susednih zemalja, zbog čega je važna provera kvaliteta. Iz Agencije za hranu i veterinu tvrde da je kvalitet proizvoda iz uvoza proveravan i tokom pandemije korona virusa.

Kvalitet prehrambenih proizvoda je u interesu građana. Inspektori Agencije za hranu i veterinu redovno su izlazili na teren i tokom pandemijje, kada su zbog neizvesnosti građani pravili zalihe prehrambenih proizvoda.

“To nas je navelo da povećamo kontrolu po marketima, i prodavnicama koje su radile za vreme karantina. Sanitarna inspekcija je takođe sve vreme bila na terenu i sprovodila odluke i mere Vlade, na osnovu Zakona za borbu protiv zaraznih bolesti. Naši inspektori na terenu su vršili kontrole bilo za poštovanje mera, higijenu i ostalih preventnih mera za sprečavanje širenja bolesti. Naša Agencija je primala i žalbe potrošača, kada naiđu na proizvode za koje oni procene da su sumnjiivi, treba da uz žalbu pošalju fiskalni račun i fotografiju, adresu gde je kupljen proizvod i mi u roku od 24 sata gde god su potrvđena kršenja mi preduzimamo zakonske mere i proizvod se uklanja sa tržišta, i vršimo testove ako je to neophodno, inspektori vrše procenu i proizvodi se ako je to neophodno uništavaju, ili se inicira procedura u sudu za kompaniju”, poručio je Ljamur Tači, službenik za informisanje Agencije za hranu i veterinu.

Ne treba sumnjati da je građanima stalo do kvalitetnih proizvoda, naročito onih domaćih.

“Retko kad proveravam, ali je uglavnom neispravna hrana”, kaže meštanin Gračanice.

“Više za domaću nego ovako, prolazi rok”.

„Domaće proizvode normalno, a hrana mora da se kontroliše, jer mnogo ima pokvarene hrane“.

„Proveravam, ali kupujemo sve, sve jedemo“.

Iz NVO „Potrošač“ poručuju da je plasiranje domaćih proizvoda i u interesu proizvođača i kupaca. Zaštitnik potrošača poručuje građanima da budu obazrivi prilikom kupovine, i svaku uočenu nepravilnost prijave pozivom na broj 080011000 ili na mejl adresu [email protected]

“Kupujemo i ne kupujemo. Mislim da ne kupujemo, ne koristimo i ne trošimo u dovoljnoj količini domaću hranu, naše domaće proizvode…Sa obe strane treba imati malo više poverenja, da mi trošimo što više domaće hrane i zbog veće sigurnosti, jer to vidimo šta i kako se radi i drugo zato što svaki naš dinar –evro ide tamo gde treba ide kod našeg komšije, poznanika, ide u naš državni budžet. Jeftinije nam je da određenu hranu domaću kupimo za dva evra, nego što ćemo uvoznu za 1 evro”, rekao je Seljatin Kačaniku NVO “Potrošač”.

Porodica Ristić iz Donje Gušterice se čitavu deceniju bavi proizvodnjom organske hrane. Kađu da je u zimskom periodu najtraženiji spanać, a u preostalom period sezonsko povrće.

“Sami proizvodimo, ne kupujemo rasad, ne prskamo. Ove godine malo kasni, zato što je bilo hladno. Kupuju kod kuće ali odnesemo i do prodavnice”, kaže Suzana Ristić iz Donje Gušterice.

Od pojave korona virusa Agencije za hranu i veterinu je pojačala kontrolu robe iz uvoza. Inspektori na terenu uzimaju uzorak sumnjivog proizvoda čiji kvalitet se proverava laboratorijskim ispitivanjem, nakon čega se postupa u skladu sa rezultatima analize.