16:04

03.07.2020

16:04

03.07.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Na centralnom Kosovu je počela žetva ječma. Poljoprivrednici se nadaju dobrom rodu, a stručnjaci ocenjuju da je kvalitet zrna bolji nego lane.

Na teritoriji opštine Gračanica žetva ječma je otpočela u optimalnom roku. Obilnije padavine u prethodnom periodu, na sreću, nisu naštetile ovoj kulturi, poručuju stručnjaci i napominju da je zrno izuzetnog kvaliteta.

“Zrno je dobro naliveno i ima dobar prinos, suvo je, što je najbitnije, 13-14% vlage i pogodan je za skladištenje. Iznenađeni smo ove godine, prinosi su dosta visoki, na 40 ari 2.800 kilograma, što je više od 5 tona po hektaru. Sav ječam je dobar ove godine“, poručio je agronom Vojislav Dekić.

Zbog nedostatka tržišta sve je manje onih koji se odučuju za setvu ječma.

„Posejao sam 30 ari, godina nije loša ali sejemo samo za svoje potrebe, ne isplati se, nema tržišta. Ne znamo cenu, mislim da je oko 20 centi“, rekao je Radoslav Živković iz Donje Gušterice.

Kombajneri će narednih dana imati pune ruke posla, jer nakon ječma za desetak dana počinje i žetva pšenice. Dejan Cvejić iz Livađa zadovoljan je početkom žetve.

“Posla ima, imam svoju mehanizaciju, radim uslužno 80 evra po hektaru. Isplati se, bolje je raditi, nego sedeti, dok god radiš nešto ćeš imati, čim ne radiš - niko ne da džaba“, kaže Cvejić.

Ratari kažu da sve agrotehničke mere primenjuju na vreme, uz opasku da je sve ipak u Božijim rukama.  

„Ove godine smo posejali oko 2.5 hektara, ranije smo sejali više, ali s obzirom da se smanjuje stočni fond, očekujemo neki prinos, ali to nije uticalo. Očekujemo oko 4 do 4,5t po hektaru...Najveći problemi prethodnih godina su nepogode, hladnoće, nicanje“, rekao je Dejan Sekulić iz Livađa.

Još uvek se ne zna otkupna cena ječma i pšenice.

„Trenutno je ovršeno oko 30 hektara. Pod ječmom U Opštini Gračanica imamo oko 750 hektara, dok pšenice imamo preko 3.000 hektara.Usev je dosta dobar, održao se, mada je bilo najave da će biti bolesti usled nepovoljnih vremenskih prilika...Trenutno nema otkupnih stanica za ječam, uglavnom poljoprivredni proizvođači seju ječam za sopstvene potrebe, a što se tiče pšenice imamo dovoljno otkupnih stanica i mlinova gde otkupljuju naše proizvode“, kaže direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Dragiša Stojanović.

Iz Opštine Gračanica je upućen apel svim poljoprivrednicima da nakon žetve ne pale strnjišta, ni rastinje pored puta, kako ne bi došlo do požara koji bi se mogao proširiti i na ostale useve i obližnja domaćinstva.