16:02

05.07.2020

16:02

05.07.2020

Bojan Tomić, RTK2

Život mladih Hrvata u Janjevu razlikuje se od  života njihovih vršnjaka u drugim mestima na Kosovu. Janjevci su godinama u svojevrsnoj izolaciji. Pored nezaposlenosti i besparice mlade u Janjevu muči i niz drugih problema. Zbog pandemije korona virusa mladima iz Janjeva onemogućen je odlazak na hrvatsko primorje, gde odlaze kao sezonski radnici tokom letnjeg perioda. Sada svoje dane provode u svome mestu.

Retki iz ovog mesta hoće pred kamere, ali u neformalnom razgovoru mladi Hrvati iz Janjeva ističu da posle mnogo godina neće posetiti hrvatsko primorje gde su redovno odlazili kako kako bi baveći se sezonskim poslovima zarađivali. Mladi Janjevci kojih je u selu sve manje ima uglavnom se bave poljoprivredom.

„Kako provodimo vreme? Pa bavimo se stočarstvom i poljoprivredom. Deset godina smo išli da radimo sezonske poselove na hrvatskom primorju. Ove godine ne možemo da idemo zbog korone virusa. Ovde se skupljamo, ovde se družimo svi smo na okupu naši ljudi“,rekao je jedan od mladih Janjevčana.  

Da je ove godine situacija specifična potvrdio nam je i Janjevački Župnik Don Matej Palić.

„Na žalost ove godine kao što svi znamo svetska pandemija korone virusa odrazila se i na Janjevo i na Janjevce i na mnoge naše koji su planirali kao i svake godine da već od četvrtog meseca krenu sezonski rad na more, znači u trgovini, i tako su naši mladi odavde i momci i devojke odlazili da rade tamo i što bi tokom leta zaradili tamo na zimu bi ovde trošili. Međutim, situacija je takva kao što svi vidimo i pratimo. Ove godine je otišlo samo petoro njih“.

Don Matej Palić još dodaje da je situacija zbog korona virusa teška ali da se svi navikavaju na to.

„Privikavamo se kao sav svet na taj ekonomski pad zbog korona virusa. Nemamo više te potrebe pokretljivosti i luksuza nego tako uglavnom živi se dosta skromno, a pogotovo ta dva meseca kada je bio policijski čas i kada je pandemija bila u tom jeku i tada smo se organizovali i mladi su pomagali starijima da dobiju ono što je nužno i potrebno“, rekao je janjevački Župnik Don Matej Palić.

Stanovnici Janjeva veruju se da će situacija oko korona virusa uskoro normalizovati, i tvrde da poštuju mere. Nadaju se da će sa završetkom pandemija doći i ekonomski stabilnije vreme, ali i najbliža rodbina iz Hrvatske koju nisu videli već nekoliko meseci.