21:34

08.07.2020

21:34

08.07.2020

KoSSev

Broj obolelih od COVID-19 u opštini Leposavić svakodnevno raste. Samo u poslednja tri dana Domu zdravlja u Leposaviću javilo se više od 150 pacijenata sa simptomima koji upućuju na postojanje korona virusa. Kako ističu iz ove ustanove, i pored dobre volje da se pomogne, i pored toga što stoje na usluzi građanima, u Kovid ambulantama od 8 do 22 časa, broj testova je ograničen, i trenutno mogu da testiraju deset pacijenata dnevno. Potvrđenih slučajeva ima više od 20 i većina njih je hospitalizovano u Kliničko-bolničkom centru u Mitrovici, potvrdila je i upravnica Doma zdravlja u Leposaviću dr Ljiljana Vukadinović za portak KoSsev.

Kovid ambulanta u Leposaviću je najopterećenija u ranim jutarnjim časovima, kada se za preglede i testiranja prijavljuje više od 50 pacijenata. U ovoj ustanovi postoji tačna procedura kako se pregled odvija i jasno odvojene crvena i zelena zona. Svakom pacijentu se na ulazu meri temperatura i upućuje se u kovid ambulantu.

Kako ističe dr Vukadinović, pacijenti su uplašeni, često u panici, tako da za zdravstvene radnike ima i dosta posla, posebno sada sa pojavom novih slučajeva inficiranja virusom korona.

„Prva dva slučaja koja su zabeležena 28.06. bila su iz Vračeva, od tog dana se iz dana u dan povećava broj pacijenata koji se javljaju u Kovid ambulantu. Od 20, 30, 40, na rekordnih 75 pre dva dana, dok je juče bilo 58 za pregled“, istakla je dr Vukadinović.

Mere koju su od juče na snazi, a koje su doneli krizni štabovi na Severu Kosova, za sada se u Leposaviću sprovode bez problema. Restorani i kafići rade do 21 čas, zabranjeno je kretanje od 21 do 5 časova izjutra i apeluje se na građane da obavezno nose zaštitne maske i drže preporučenu fizičku distancu. Nadležni smatraju da će ovakve mere uticati na pad broja obolelih.

U većinski srpskim sredinama na Kosovu, tokom današnjeg dana registrovano je još 43 novoinficiranih od 62 uzoraka koliko ih je juče poslato Veterinarskom institutu u Kraljevu

Pored potvrđenih obolelih od Covid-19, u ovoj opštini postoji i veliki broj onih koji se nalaze u izolaciji, i koji čekaju testove, za koje su briseve dali još pre nedelju dana. S obzirom na to da su prvi na udaru, kao i prošlog puta, zdravstveni radnici, nadležni u Domu zdravlja u Leposaviču se staraju da zaštite i njihovo zdravlje. Za sada je korona virus potvrđen samo kod jednog zdravstvenog radnika.

„Trenutno imamo 20 hospitalizovanih pacijenata, a 24 aktivnih, za koje znamo da su pozitivni. Imali smo malo problema zato što su labarotorije bile zatvarane, pa se sad ponovo otvaraju, čekalo se jedno vreme na rezultate, neki još nisu stigli. Potvrđenih imamo 11, i još 9 leže na grudnom odeljenju, čekaju potvrdu, sa lošom kliničkom slikom. Verovatno sa upalom pluća, čim su zadržani na odeljenju“, kazala je Ljiljana Vukadinović.

Zaštitne opreme ima dovoljno, bar za nedelju dana, ali se iz ove ustanove trude, da uz pomoć kriznog štaba pribave još količina i to predstavlja prioritet. Kao i mnoge druge zdravstvene ustanove i Dom zdravlja u Leposaviću suočen je sa nedostatkom lekara.

„Normalno da čim se pojavio veći broj pozitivnih da ima i puno uplašenih. Ima ljudi koji se sa razlogom javljaju, imaju simptome ili su bili u kontaktu, ali mislim da ipak vlada preveliki strah. Oni odmah očekuju preveliku pomoć. Ti testovi ne mogu odmah da budu pozitivni, treba da se sačeka nekoliko dana. Imali smo situaciju da smo radili testove koji su prvo negativni, pa su onda PCR pozitivni, treba malo strpljenja“, zaključila je dr Vukadinović.