14:26

10.07.2020

14:26

10.07.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Prvu upisni krug za srednje škole, koje funkcionišu po sitemu Ministarstva prosvete Srbije, završava se danas. Kao i ranijih godina najveći broj učenika je zainteresovan za Medicinsku školu i Prištinsku gimnaziju.

Iako je najavljivano da će upis učenika u srednje škole biti obavljan elektronskim putem, na centralnom Kosovu to nije slučaj. Uz sve mere predostrožnosti - nošenje maski, dezinfikaciju ruku i fizičke distance učenici prilažu  dokumentaciju: izvod rođenih i lekarsko uverenje koje zbog složenosti epidemiološke situacije mogu dostaviti do septembra. Većina je uspela da upiše  željenu školu.

„Fizioterapeutski tehničar, volim to i mislim da ću dobro to da radim, zato sam se odlučila za to“, rekla je Emilija.

„Upisala sam Medicinsku školu, opšti smer, to mi je bila prva želja“, kaže Emilija Dimitrijević.

„Upisala sam Gimnaziju, prirodno-matematički smer u Lapljem Selu“, rekla je Anđelija Ilić.

„Zadovoljna sam, upisala je školu bez problema, imala je dovoljno bodova, upisala je prvu željenu školu, ja sam presrećna“, rekla je roditelj Dušica Dimitrijević.

„Upisao je Ekonomsku školu, finansijski smer, on je za to izrazio želju, danas smo to uradili. Možemo da podržimo decu“, kaže Slaviša Denić.

U Medicinskoj školi u Gračanici popunjena su sva mesta.

„Kao i svake do sada mi ove godine upisujemo četiri odeljenja po 20 učenika, sva su popunjena. Smerovi su mahom isti kao i prethodne godine, u Gračanici je medicinska sestra-tehničar, u Gušterici fizioterapeutski tehničar, u Lepini farmaceutski tehničar i u Plemetini medicinska sestra-tehničar“, kaže direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

Ista situacija je i sa Prištinskom gimnazijom, za koju iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje.

„20 društveno- jezički, 20 prirodno-matematički, zadovoljni smo naravno“, kaže Aleksandra Trajković profesor sociologije, ustava i prava prištinske Gimnazije.

„Zadovoljni smo jer su to odlični učenici i što su izrazili prvu želju da upišu Gimnaziju. Očekujemo od njih dobar uspeh, da zadrže taj uspeh sa kojim su došli u Gimnaziju“, rekao je direktor Prištinske Gimnazije Dejan Denić.

Slobodnih mesta još uvek ima u Ekonomsko-trgovinskoj i Građevinsko-saobraćajnoj školi.

„Od tri obrazovna profila - ekonomski, finansijski i pravni tehničar, popunjena su mesta kod finansijskog i pravnog tehničara u potpunosti, po 20 učenika u odeljenju i kod ekonomskog tehničara imamo pet slobodnih mesta, nadamo se da ćemo u drugom upisnom krugu to biti popunjeno, dtigi upisni krug je 13. jula. U Plemetini imamo izdvojeno odeljenje to je finansijski tehničar, tamo imamo nešto više slobodnih mesta, to je zbog broja osmaka koji su u manjem broju nego ranijih godina“, rekla je Dragica Mitić, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole.

Na teritoriji centralnog Kosova maturski ispit je polagalo oko 350 osmaka. Neznatan broj iz opravdanih razloga nije bio u prilici da polaže u prvom roku.

„Nisu svi upali u prvi krug u željenim školama, verovatno zbog malog broja bodova, pisali su samo one škole gde je potreban veći broj bodova, oni već juče i danas pišu želje i drugi upisni krug je naredne nedelje“, kaže Živić.

Učenici koji u prvom upisnom roku nisu upisali željene škole, danas su popunjavali listu želja za one u kojima još uvek ima slobodnih mesta.