14:45

11.07.2020

14:45

11.07.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Iako situacija korona virusa ne jenjava, to ne sprečava meštane Lepine da obavljaju svakodnevne obaveze, poljoprivredni radovi su u punom jeku.

Bez obzira na trenutnu situaciju život u Lepini se normalno odvija. Većina meštana vreme uglavnom provodi obavljajući svakodnevne kućne poslove. Ipak, kada je reč o korona virusu ,oprezni su.

“Nismo išli nigde, tu po plasteniku, po bašti, po dvorištu…Popljoprivredom se bave ljudi, svako ima za sebe, za svoj život, drži nešto od stoke lično za svoje potrebe”, rekla je Milanka Mladenović.

“Plašim se, ja sam čuo od jednog doktora da ovaj virus ide preko vazduha, zato nosim ovo,  svaki dan i u kući i  vani. Radim samo baštu ovo drugo sam bacio”, kaže Novica Mitrović.

“Što se tiče ovog virusa čuvamo se i plašimo se,  jer su godine u pitanju, ovi mladi možda ne. Vreme provodimo po njivama, baštama, sad je sezona žetve I to radimo, a da se čuvamo, čuvamo se od korone”, kaže Ljubiša Dimić.

“Popijemo  neku rakijicu, tako se čuvamo od korone, dezinfikujemo malo ruke, malo vrat, podmažemo pluća. Ne idemo nigde, po potrebi odemo do Gračanice da završimo nešto oko dokumentacije i tu se pazimo, nosimo maske, držimo distancu. Živimo dobro, solidno, nemamo previše, ali imamo da pojedemo i da popijemo, to je za nas dovoljno”, kaže Tomica  Lazić iz Radeva.

Većina meštana se  bavi poljoprivredom, dok je stočni fond znatno smanjen. Žetva ječma se privodi kraju, a pojedini meštani Lepine su već počeli sa žetvom pšenice.

“Mnogo dobro se platio ječam oko 5t po hektaru, kažu nekome i 6, svi su zadovoljni… Ja radim 10 hektara zemlje, kad imate svoje mašine, ja imam sve onda se isplati inače da nemam mislim da se ne bi isplatilo”, poručuje Srećko Mitrović.

“Ovršio sam juče po 4.300kg. po hektaru,500kg.pšenice sam dao u vrednosti po 18 centi po kilogramu,  za 90 evra što mi naplaćuju kombajneri. Nemamo računa više da sejemo, 50% ljudi koji imaju neće da prodaju žito po ovoj ceni”, rekao je Mladen Stojković.

Nakon završene srednje  škole većina mladih odlazi  iz rodnog sela, a glavni razlog za to je, ističu, loša ekonomska situacija. Ipak ima i onih koji su istrajni u svojoj nameri da ovde ostanu.

“Moje želje i planovi su da ostanem ovde , ne znam kako će dalje da se odvija situacija , naravno finansijska situacija je takva da ako ne radiš, ne možeš da živiš dalje. Videćemo nadam se da ću ostati ovde, dobiti neki posao i zasnovati ovde porodicu”, rekao je Stefan Mitrović.

“Mi  dok budemo mogli nećemo otići odavde, tu smo se rodili i želimo da ovde ostanemo  do kraja života”, kaže Vesna Ilić.

U Lepini trenutno živi oko 360 stanovnika. 9. Avgusta  meštani proslavljaju Svetog Pantelejmona zaštitnika sela, a ovaj dan se smatra jednim od najlepših u godini.  Lepinčani se nadaju  da će se situacija do tada normalizovati, kako bi obeležili ovaj praznik.