11:53

13.07.2020

11:53

13.07.2020

Refki Alija, Radio Kosovo 2

Posle 15 godina pauze, opet će se oglasiti crkvena zvona na Bogorodici Ljeviškoj u centru Prizrena. Zvona su podignuta, ali preostale su još neke sitnice da se dovrše, kaže sveštenik ove bogomolje koji posebno ističe ljubaznost komšija nesrpskih zajednica.

Đorđe Stevanović, starešina crkve Bogorodica Ljeviška u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2 kaže da će se ovih dana ponovo čuti zvona sa ove crkve u centru Prizrena. To raduje i njega i njegove sunarodnike, ali ne protive se ni komšije nesrpskih zajednica koje žive u blizini ove bogomolje, podignute na vizantinskim temeljima između 1306 - 1307. godine.

“Sve je počelo pre 15-ak dana. Podignuta su zvona koja su pala jer su grede popustile zbog starosti. Uspeli smo da ih podignemo uz pomoć majstora Albanaca i Srba koji su naštelovali ta zvona. Ostalo je još par sitnica da se završi i hvala Bogu to će uskoro biti gotovo”, kaže Stevanović.

Ovaj sveštenik Srpske pravoslavne crkve smatra da je ovo još jedan dokaz multietničnosti i multikonfesionalnosti što Prizren čini posebnim.

“Generalno, ne samo za Srbe pravoslavce, nego i sve koji žive u Prizrenu, ovo znači mnogo. To je stara crkva, bilo bi dobro da se sredi kompletno i ne samo za pravoslavne hrišćane, nego za sve koji dolaze tu da je vide. Za nas je to crkva, za neke spomenik kulture”, kaže Stevanović.

Stevanović posebno naglašava razumevanje komšija iz nesrpskih zajednica koji vekovima žive u neposrednoj blizini ovog hrama.

“Hvala Bogu, svi su nas pitali da li treba neka pomoć. Sve je prošlo. Niko nam nista loše nije rekao, niti je imao kritike”, dodaje on.

Ova vest je obradovala i malobrojne Srbe u gradu na Bistrici, koji su već odlazili u crkvu na službe.

“Za nas ovo znači povratak pravoslavlju. Sve koje sam obavestila bili su radosni. Svi kažu da je dobro što je počelo da i na Ljeviškoj zvone zvona“, kaže povratnica Radmila Gadžić.

Da građani nesrpskih zajednica nemaju ništa protiv crkvenih zvona potvrđuje i Bajram Kafeđoli.

“Po meni to nije ništa loše. Ako se postavi jedno zvono nikome ništa ne smeta. To je kosovska kulturma baština i to meni ništa ne smeta”, kaže on.

U Prizrenu su, između ostalog, obnovljeni konak i još jedan objekat na ulazu u manastir Svetih Arhangela, crkva Svetog Spasa u Potkaljaji, Saborni hram Svetog Đorda i Bogoslovija Kirilo i Metodije.