12:10

17.01.2016

12:10

17.01.2016

Aleksandra Nićić, RTK2

U Paralovskoj mahali Vučani u Novobrdskoj opštini do 1999. godine živelo je 14 srpskih porodica. Među dvema preostalim porodicama  je i sedmočlana porodica Stamenković.

Ovog januarskog dana Stamenkoviće smo zatekli kod kuće. Iako je većina ljudi prodala svoju imovinu oni su i dalje tu. Domaćinu Slaviši bavljenje poljoprivredom bi pričinjavalo zadovoljstvo da nije sve češćih krađa.

„Opljačkan sam,  prvi put su mi uzeli jednu kravu, pa drugu, konja, koze i na kraju ovce. Od tad sam dobio strah da ne smem da držim stoku iako imam uslove. Sad imam jednu kravu, ali na rizik, da li ću je naći u štalu ili neću“, rekao je za RTK2 Slaviša Stamenković.

Sa susedima Albancima nemaju većih problema, osim u letnjim mesecima kada im komšijska stoka ulazi na imanje.

„Ove godine sam imao oko 30 ari kukuruza, jedan nisam mogao da uberem, susedne komšije su pustile stoku i nisam mogao ništa da skupim. Ubrao sam samo toliko da deci ispečem nekoliko, sve je stoka uništila“, kaže Slaviša Stamenković iz  Paralova.

Supruga Tanja vodi brigu o deci i nepokretnoj svekrvi, a njih sedmoro boravi u tri prostorije bez kupatila, a minimalac i socijalna pomoć jedva da pokrivaju i osnovne troškove. 

„Vidite gde živimo sa četvoro dece.Imamo frižider, ali on ne radi. To što spremim , a ne pojede se moram da bacim, jer nemam gde da stavim. Teško je“, rekla je Tanja Stamenković iz Paralova.

Srećni su jer su im deca zdrava, a deca bi bila još srećnija kada bi imala više svojih vršnjaka. Još uvek su pod utiscima praznika, a najstariji predškolac priprema se za svetosavsku priredbu.

 „Dobili smo kamion,  baš je veliki. To smo dobili od Deda Mraza“, kaze Uroš Stamenković.

Iako ih često posećuju kupci i nakupci Stamenkovići ne planiraju da napuste svoje  imanje, nadajući se da će bolji dani ipak doći.