15:06

01.08.2020

15:06

01.08.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Meštani Bergen naselja u Ugljaru strahuju od zaraze, do koje bi moglo doći ukoliko se ne očisti kuća i okućnica preminulog veterinara Milana Paulića. Naime nakon njegove smrti, ostalo je puno domaćih životinja koje su prepuštene same sebi. Poslednjih dana većina njih je udomljena, ali ne i nekoliko pasa i mačaka. Predstavnik ovog sela najavljuje razgovore sa lokalnom samoupravom u cilju rešavanja ovog problema.

Nakon iznenadne smrti Milana Pualića, čuvenog Miće veterinara, u dvorištu su ostale životinje prepuštene same sebi, koze, guske, svinje, kokoške, od kojih je dosta uginulo zbog nedostatka hrane i vode. Iako su koze, svinje i živina ubrzo udomljene, ostali su psi i mačke.  

“Životinje su baš bile gladne, po nekad neko od komšilja im je davao hranu i vodu, ali nije moglo to njih da nahrani, jer ih je bilo dosta. Sam je živeo, nije baš vodio računa o njima, kao što bi trebalo, da budemo realni, više gladni, samo žalosno što je držao toliko životinja, ja se ne razumem toliko, ali vidi se, kad su neuhranjene”, kaže Slađana Jovanović.

”Od meštana sela dobio sam informaciju da su stvari iz kuće upaljene i sve što je bilo u kući. Siguran sam da čovek nije bolovao od nečega zaraznog. Što se tiče tih preostalih životinja već ću u ponedeljak lično da tražim prijem kod predsednika Opštine Gračanica kao predsednik sela da se preduzmu mere, što se tiče stoke, okućnice preminulog Miće veterinara”, rekao je  Aleksandar Trajković predstavnik sela.

Usled velike vrućine širi se i nesnosan smrad, pa se meštani boje zaraze.

„Nije baš svejedno, jer to je previše prljavo, oduvek je i bilo, nije samo sad, uvek neki smrad”, kaže Slađana Jovanović.

Dok je mogao veterinar je vodio brigu o životinjama, ipak pojedini smatraju da je to bilo nedovoljno.

“Za njega su životinje bile kao ljudi to tvrdim, poznavao sam lično čoveka, moja porodica i svi iz sela, to je sigurno tako, bile su mu možda i preče od čoveka”, rekao je Aleksandar Trajković predstavnik sela.

Direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković rekao je u telefonskoj izjavi našoj televiziji da briga o životinjama nije u njihovoj nadležnosti i da je nakon što se životinje udome moguće izvršiti dezinfekciju prostora.

Meštani ovog naselja apeluju na nadležne institucije da ovaj prostor što pre očiste, kako ne bi došlo do pojave zaraze.