15:31

04.08.2020

15:31

04.08.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

U vinogorju Velike Hoče uspevaju najkvalitetnije sorte grožđa, od kojih se proizvode jednako čuvena vina i rakija. Povoljne vremenske prilike ulivaju nadu vinogradarima da će zrno biti dobrog kvaliteta i da će berba započeti ranije od uobičajenog.

Porodica Brkić iz Velike Hoče od davnina se bavi proizvodnjom vina i rakije. Na parceli od 64 ara uzgajaju bele sorte grožđa , od kojih je najzastupljenija  “Smederevka”. Na vreme su primenili sve zaštitne mere i sada čekaju berbu koja će, po svemu sudeći, započeti ranije.

“Od kraja maja do početka juna nije bilo kiše, bio je sušni period bez kapi kiše do pre 4 dana, kada je pala neka kiša koja nije dovoljna, s obzirom da je sušni period trajao dugo,ali je osvežila malo i  doprineće dosta vinovoj lozi. Kada je reč o zaštiti ovaj sušni period pogodovao je, tako da su vinogradi ovde u našem kraju  dobro zaštićeni, nema tragova ni plamenjače ni pepelnice, to su dve bolesti koje nam zadaju najviše problema i grožđe je u dobrom stanju, jedino možda što su bobice malo zaostale, ali verovatno će od ove kiše  da se to nadomesti”, kaže Stanoje Brkić.

Ne nadaju se obilnom rodu, ali vremenski uslovi ukazuju na izuzetan kvalitet zrna. Pojedine sorte već dozrevaju.

“Što je više sunca grožđe je kvalitetnije, ima više šećera, mada bez kiše nema te harmonije. Prošle godine imali smo nešto više od 11 tona, ove godine ne očekujem, možda se ponovi, ali ne verujem, mislim da će malo biti manje, ali biću zadovoljan ako ostane, ako bude zaštićeno, ako sa neba ne bude nešto  nepredviđeno”, rekao je Stanoje.

Skeptični su kada je reč o plasiranju proizvoda, jer je zbog korone tržište suženo.

”Ulaganja su dosta velika od radne snage, fizičkog rada, do đubriva, zaštitnih sredstava, plaćanje radnika, od  rezidbe, vezivanja, berbe, a što se posle plasmana tiče to je posebna priča, posebno ove godine  zbog ove korone i plasman je izostao, manja je bila frekvencija ljudi, nije bilo onako kako bi želeli da bude”, kaže Stanoje.

Nakon ‘99.godine, mnoga imanja su uzurpirana pa je većina zbog toga odustala od vinogradarstva.Ohrabrujuće je to što ove godine ima mladog zasada pa verujemo da će se još dugo za Veliku Hoču vezivati kvalitetno grožđe i dobra kapljica.