13:07

11.08.2020

13:07

11.08.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Sudeći prema dosadašnjem stanju useva kukuruza, ratari na centralnom Kosovu mogu očekivati dobar prinos. Zahvaljujući dovoljnoj količinii vlage u fazi nalivanja zrna mogu se nadati i rekordnom rodu.

Kukuruz trenutno ima dovoljno vlage pa se ratari nadaju dobrom rodu. Dobrivoje Ristić iz Gračanice pod zasadom kukuruza ima hektar i trideset ari. Zadovoljan je trenutnim vremenskim uslovima i nada se rodu od 7 do 10 tona po hektaru jer je sve agrotehničke mere primenio na vreme.

“Kukuruz je izvrstan, kiša je padala što se kaže da smo parama naručivali ne bi moglo tako da ispadne, tako da je kukuruz ove godine izvanredan. Možda bi trebalo tamo krajem avgusta još jedna kiša da padne da bi kukuruz nalio zrno pa će prinos ove godine biti samo takav. Kamo sreće da se ovakva godina ponovi više puta”, kaže Dobrivoje Ristić iz Gračanice.

Među poljoprivrednicima ima i onih koji ove godine nisu hteli da seju kukuruz jer nisu bili zadovoljni prošlogodišnjim rodom.

“Ove godine nisam posejao kukuruz zasto što sam prošle godine loše prošao, kiša je pala i mislim da će biti rekordan prinos kukuruza…Ja prodam žito i kupim kukuruz, ne mogu da se nađu radnici i lakše mi je da odem u mlin da prodam žito, uzmem gotove pare, kupim gotov kukuruz, smestim gore na potkrovlje i onda trošim”, rekao je Goran Trajković iz Lapljeg Sela.

Odgovarajuća priprema zemljišta, kvalitetno seme, uz odgovarajuće agrotehničke mere, kao i blagovremene padavine garantuju dobar rod.

“On je u izvanrednom stanju, sad je u stanju nalivanja zrna i to da su uslovi dobri pokazuje da skoro svaki struk kukuruza ima po dva klipa. Ova godina je bila izuzetno povoljna za kukuruz, kod nas se seju kukuruzi zrenja 400, međutim dobro je da naši proizvođači dobro pripremaju zemljište u jesen pripreme sve i izuzetni su bili uslovi i za pripremu u proleće, a rezultat je ovako dobar kukuruz”, poručuje agronom Vojislav Dekić.

Trenutna cena kukuruza je oko 20 centi po kilogramu, a ratarima preostaje da se nadaju da će ih vremenske prilike poslužiti i do berbe.