16:23

18.09.2020

16:23

18.09.2020

Maja Denić, RTK2

IT Butkamp škola koja je 2018. godine započela rad u Beogradu, a zatim proširila i u Nišu, počinje sa online nastavom i na Kosovu. Naime, IT Butkamp škola pružiće svim zainteresovanim kandidatima koji uspešno prođu proces selekcije besplatnu prekvalifikuju u IT sektor. Prijave traju do 20. septembra.

IT Butkamp je zapravo neprofitna i besplatna škola za prekvalifikaciju iz drugih sektora u IT sektor. Škola je osnovana od strane uspešnih ljudi iz dijaspore koji su ujedno i donatori škole, a izvodi se u strateškoj saradnji sa Fondacijom Ane i Vlade Divca. Koordinator IT Butkamp škole u Nišu Milena Đorđević ističe da se od budućih polaznika na Kosovu očekuje istrajnost i motivacija kako bi uspeli da prebrode sve ono što ih očekuje u 15 nedelja intenzivnog rada.

“Želimo da ovakvu šansu i priliku koju imaju građani Beograda i Niša dobiju i građani KiM. Online nastava nije toliko povezana sa virusom Kovid 19, već činjenicom da zaista želimo da uključimo i enklave i da svi građani KiM mogu da iskoriste šansu i dobiju priliku za besplatno IT obrazovanje, odnosno šansu da se prekvalifikuju u IT sektor. Online nastava koja je predviđena za KiM trajaće 15 nedelja, a ono što je bitno da su predavanja četiri puta nedeljno u trajanju od četiri sata.Svi polaznici imaće priliku da dobiju obuku, odnosno znanje za razvoj veb stranica PHP+Word press. Kreiranje veb sajta je danas jedan od najpopularnijih frilens poslova, kurs koji nudimo omogućava polaznicima da sami kreiraju veb sajtove i time zaista započnu svoju IT karijeru”, rekla je Milena Đorđević, koordinator IT Butkampa u Nišu.

Do februara 2020. godine školu je uspešno završilo 386 polaznika od kojih je 168 dobilo posao ili praksu u IT kompanijama u Srbiji ističe Đorđevićeva. Ona napominje da škola ima intenzivan i zahtevan proces selekcije i da je bitno napomenuti da su kursevi namenjeni građanima Srbije sa prebivalištem na Kosovu.

“Ono što je bitno da podvučem donju granicu, koja je 18 godina, bitno je imate završenu srednju školu. Takođe, ukoliko ste formalnim obrazovanjem imali više od 20 posto IT predmeta kursevi nisu namenjeni za vas, potrebno je da nekim formalnim obrazovanjem imate ispod 20 posto IT predmeta, takođe da nemate radno iskustvo u IT kompanijama ili da niste imali radno iskustvo u IT više od tri meseca. Selekcija se obavlja u nekoliko ciklusa, što se tiče samog procesa selekcije imamo dva kruga, prvi krug su testovi koji se rade online, sledeći krug su intervjui. Kad krene škola imamo provere znanja, ništa nije strašno, to je samo povratna informacija dokle smo stigli i na čemu trebamo da radimo bolje. Jer ideja celog projekta nije da to samo prođe i da ne naučimo ništa. Ideja je da imate praktično znanje u rukama sa kojim ćete moći da tražite posao”, izjavila je Đorđevićeva.

Na kraju polaznici dobijalju diplome o završenom kursu IT Butkampa. Plan je, kažu, odgovorni da škola krene sa radom početkom oktobra. Sve informacije o ovom kursu  možete pronaći na sajtu IT Bootcamp.rs.