13:42

19.09.2020

13:42

19.09.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Domaća rakija "Šljivovica" važi za pravi srpski brend. U Donjoj Brnjici ovih dana uveliko radi "vesela mašina". 

Meštani Donje Brnjice zadovoljni su ovogodišnjim rodom šljive, ali ne i cenom. Kažu da ako  šljive ima za pekmez, imaće i za tradicionalnu Šljivovicu.

"Počeli smo danas, prvi dan za sada hvala Bogu ide dobro. Svake godine zavisi od toga kakva je godina imamo 10 do 15 kazana, prihod je dobar 35 do 40l, šljiva izrazito moravka. Jeste dobar kvalitet i šljive i rakije, ali ono što nije dobro je tržište, nemamo gde da plasiramo jer u selu i okolimi se mahom svi bave time i nema gde da se proda", kaže  Dalibor Miladinović iz Donje Brnjice.

Uz ćaskanje i priču sve ide mnogo lakše, kako kaže naš sagovornik  rakija se uvek peče u dobrom društvu.

"Danas radim kod prijatelja Novice Bojkovića, mi uvek pomažemo jedan drugom izlazimo u susret, nema smisla da čovek sam to radi, kad imam slobodnog vremena dođem i pomažem prijateljima i drugarima uvek, tako i oni meni“,rekao je  Dalibor.

A da bi rakija bila dobra mora se voditi računa o sledećim stvarima.  

 „Najviše mora da se vodi računa da je šljiva dobro stasala, da je komina dobra, da su sudovi lepo oprani, mora najviše o tome da se vodi računa. Tokom pečenja vatra mora da je podjednaka, nesme da mnogo pada, voda mora konstantno da se reguliše, topla-hladna to je najmerodavnije za dobru rakiju, ako to ne kazan može da zagori, slab je kvalitet rakije ako se ne hladi redovno. Posle tri dana vršimo i prepek, nadamo se biće samo da nas vreme posluži“, kaže Dalibor.

Što se rakija duže čuva, postaje sve bolja. Nakon šljive , Miladinovići peku i rakiju od jabuke čija berba počinje krajem septembra.