14:21

19.09.2020

14:21

19.09.2020

Darko Mirković, RTK2

Nešto boljeg zdravlja , ali i dalje u teškim uslovima života, starina Aleksandaar Dunčević iz Vrbovca mirno provodi svoje dane. Nakon prve humanitarne akcije koju  su zajednički organizovali RTK2 i Asocijacija prvivrednika Gračanice, pomak je vidljv , ali ne i dugoročno rešenje. 

Ostavljen sam od svih, pre svega svojih najbližih, deda Sanda, kako ga svi u Vrbovcu znaju u miru i tišini, ali i dalje velikoj nemaštini provodi svoju  duboku starost. Zašavši u desetu  deceniju  života deda Sande  je ostavljen  na milost ili nemilost   dobrih ljudi , zaboravljen pre  svega  od  onih  od  kojih  je  to i najmanje očekivao.

"Dobro sam, hvala Bogu, bez obzira  na sve muke koje imam i koje vidite. Baba je umrla, jedan sin umro, imam dva sina u  Smederevu, jednog u Švajcarskoj, ćerku, dve  snaje, i niko me ne gleda, ne pita kako si, imaš li šta da pojedeš, da se ogreješ, imaš li lekova. Da imam para svi  bi došli da me vide i obiđu. Kada bi imao svako bi me gledao, kada nemaš, to je teška  muka", kaže deda Sanda.

Iaoko ostavljen, zašto ne reći i napušten, deda Sanda veruje u  ljude dobre volje, kojih kako kaže ima, i koju mu sa vremena na vreme pomažu. Trenutno mu najveći problem predstavlja nedostatak osnovnih životnih namirnica, iako kako kaže jede  jednom dnevno. Otkriva nam i tajnu  koliko će  živeti.

"Nemam hrane puno, samo ljutika i patlidžan. Meso nemam, ne kupujem, nemam ni novca, to što primim socijale treba malo za struju, ide zima, ladno je. Ako mi donesu fala, ako ne opet fala, šta da radim. Imam devedeset godina, ulego u devedeset  prvu. Na san mi došlo  da ću da živim sto godina, a posle kako će  i kako bude. Biće tako – u vedrom duhu ističe starina.

Inače , deda Stane je u Vrbovac došao davne 1999. godine , kada je usled ratnih dešavanja napustio svoje selo u okolini Uroševca.