13:28

20.09.2020

13:28

20.09.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Na centralnom Kosovu počela je berba rane sorte kukuruza. Ratari poručuju da je godina izvanredna i da se očekuju rekordni prinosi.

Vremenski uslovi su ove godine i te kako pogodovali kukuruzu. Padavine su bile u periodu kada mu je bilo najpotrebnije. Pojedine sorte već su zrele i spremne za berbu.

“Očekujemo dobre prinose, kukuruz je u izvanrednom stanju. Ove godine možemo da kažemo da je svaki kukuruz rekordan, ima izuzetno dobar klip, lepo je ispunjen, zrno je zdravo, biljke su zdrave što sve obećava dobar prinos. Čekamo još par dana da žetva svuda počne. Problem je skladištiti kukuruz ili što naši poljoprivrednici vrše kukuruz u zrnu pa ga onda specijalno suše po koševima, mi idemo na klasičan način skladištenja po koševima”, kaže agronom Vojislav Dekić.

Radojica Stojanović iz Lapljeg Sela počeo je berbu. Ove godine pod kukuruzom ima 5 hektara. Od setve do ubiranja ploda put je dug, ali isplativ tvrdi ovaj domaćin.

“Što se tiče kukuruza ja sam prezadovoljan, sejao sam “Pionir 9911” zadovoljan sam. Počeli smo sa žetvom zato što kod njega mora malo ranije da se žnje, pošto dosta opada. Što se prinosa tiče da ne preterujem ali od ove parcele očekujem 10t, po hektaru, tu je zalivamo, bacano je dosta đubriva, sejano je na 12 cm, tako da sam prezadovoljan… Meni po hektaru ulaganje ide po 400 evra sa berbom, 10t to je nekih 2.000 evra i isplati se ima neke računice”, rekao je Radojica Stojanović.

Uz pomoć mehanizacije sada sve ide mnogo lakše. Kombajnera ima dovoljno pa se i berba ove poljoprivredne kulture do druge polovine oktobra privede kraju.

“Ja 12 godina imam berač, 100 evra po hektaru je bilo i tad i sad. Mada je repromaterijal gorivo, mazivo poskupelo, ali dobro je ima neke zarade, ako se radi zaradi se, nešto može da se radi… Ove godine je super rod, odavno nije bio ovako dobar kukuruz”, kaže Radojica Dekić.

Ono što najviše zabrinjava proizvođače je nedostatak tržišta. Trenutna otkupna cena je od 18 do 20 centi po kilogramu, što je prema procenama pojedinih poljoprivrednika nedovoljno za podmirivanje svih troškova.