13:31

21.09.2020

13:31

21.09.2020

Milica Živić, RTK2

Letnji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola je završen. Iako su učenici škola na Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Srbije prve tri nedelje pohađali onlajn nastavu povratak u đačke klupe protekao je bez problema. Zbog epidemije korona virusa preduzete su, prema rečima nadležnih, sve epidemiološke mere.

Nakon više od dva meseca odmora i tri nedelje onlajn nastave u školama na Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Srbije počela je redovna nastava. Prvi su u školske klupe seli srednjoškolci čiji su časovi počeli u ranim jutarnjim satima. 

“Ja sam prva godina srednje škole. Jedva smo čekali da počne nastava i da upoznamo nastavnike”.

“Više mi odgovara da idem u školu nego onlajn nastava”, kažu srednjoškolci.

Prema preporukama epidemiologa preduzete su sve mere zaštite zdravlja. U jednom odeljenju neće biti više od 15 učenika i svako dete je u obavezi da nosi masku. Postavljena su sredstva za dezinfekciju ruku, sapuni, papiri.

“Dobro smo se organizovali, imali smo dosta vremena, nadam se da je epidemiološka situacija bolja i de će učenici biti bezbedni u školama. Škola je dezinfikovana i trudićemo se da sve radimo po propisima”, rekla je Dragica Mitić, direktorica Ekonomske škole u Lapljem Selu.

“Sve je ispoštovano, održavanje distance kao i dezinfekcija ruku. Obavezno je nošenje maski. Takođe imamo i dva ulaza, tako da smo rasporedili učenike”, kaže Miodrag Živić, direktor Medicinske škole u Gračanici.

Odlasku u školu najviše su se obradovali mališani koji su prvi put seli u đačke klupe.

“Pripremala sam se sa mamom, spakovale smo masku i sve sveske i knjige”.

“Redovno ću nositi masku i dezinfikovati ruke. Jedva sam čekao da upoznam učiteljicu”, kažu prvaci.

“Deca drže rastojanje, nose maske. Maske nose sve vreme kao i ja a deca dok slušaju predavanja ne moraju da nose maske ali kada hoće da postave pitanje moraju da vrate masku”, rekla je Suzana Maksimović, učiteljica.

U osnovnim školama nastava će biti organizovana u nekoliko grupa.

“Zbog novog pravilnika srednjoškolci koriste samo jedan sprat dok smo mi dole. Tako da smo krenuli u 8 sati i radimo po grupama sve do 19 časova”, kazao je Vladimir Milkić, Direktor OŠ„ Kralj Milutin“ u Gračanici.

“U ovoj školi su nastavu počeli srednjoškolci oni završavaju do pola 11 posle kreću osnovci. Nastavnici će raditi u dve smene. Od 11h će biti prva smena a od 15 časova druga”, rekao je Ljubiša Karadžić, direktor OŠ “Miladin Mitić”.

Kako je i ranije najavljeno, mlađi učenici će imati maksimalno četiri časa dnevno i oni će biti skraćeni na 30 minuta. Stariji razredi će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.