17:41

03.11.2020

17:41

03.11.2020

Bojan Tomić, RTK2

Međunarodna nagrada iz Pariza zadužbine Rodoljuba Nićiforovića dodeljuje se godinama unazad za aktivnosti na kulturnom, umetničkom, prosvetnom, socijalnom i drugim planovima, podržavajući inicijative, akcije i realizacije pojedinaca i organizacija, dodelom diploma, zahvalnica, nagrada, stipendija i drugih zakonom dozvoljenih metoda. Ovogodišnja nagrada za svoja dela pripala je piscu, slikaru, ilustratoru i kaligrafu Momčilu Moši Odaloviću.

Novčanu nagradu iz Pariza Mošo Odalović je poklonio svom rodnom selu Starom Gracku, isturenom odeljenju osnovne škole “Braća  Aksić” i fudbalskom klubu “Gracko”.

“Ovde se školovao i naravno da se uvek seti našeg sela evo i sada dobio je negradu za svoje delo. Nagrada je obezbeđena preko Francuske i on je sav taj novac preusmerio na naše selo prvo na školu pa zatim i na fudbalski klub. Tako da smo mi zadovoljni i ova pomoć nam puno znači. Pored pomenutog novca poslao je i puno svojih knjiga, enciklopedija za školsku biblioteku, tako da smo sada bogati i sa knjigama i sa enciklopedijama normalno i sa tim novcem koji ćemo iskoristiti u prave svrhe za decu koja se ovde školuju”, istakao je predstavnik sela i učitelj Zoran Ćirković.

I iz fudbalskog kluba “Gracko” odaju zahvalnost za pristiglu pomoć i podršku Moše Odalovića.

“Mošo je naš građanin. U ovom selu je živeo, u ovom selu je odraso, ovde je igrao fudbal i bio je dobar fudbaler. Uvek nam pruža podršku , i sada mnogo nam znači njegova podrška i pomoć zato što fudbalski klub “Gracko” igra u srpskoj ligi zona jug gde su potrebna dosta velika sredstva da bi se  klub mogao održati i da bi mogli da odigravamo utakmice”, rekao je predsednik fudbalskog kluba Jovan Matović.

U telefonskoj izjavi za RTK 2 Mošo Odalović je rekao da ga puno toga veže za Staro Gracko. A o pomoći svom rodnom selu kaže sledeće:

“A kome ću ja ako ne selu svome. To nisu neki ogromni novci ali u sirotinjstvu znače poprilično. Poslah svom fudbalskom klubu, svojoj školi u kojoj sam učio škole da to podele na ravne časti. I jedino mesto na svetu gde znam strane sveta da odredim je Staro Gracko. I seobom, ma koliko natrpao stvarima ta prevozna sredstva kamione, brodove, vozove…koliko god prenosio ovamo sve mi je ostalo tamo. Naše je da damo, jer onaj koji je imao a nije davao nije ni živeo. Sve što u Gracku postoji moji je rod, naj naj bliži rod”, rekao je Mošo Odalović.

Mošo Odalović od 1994. godine živi u Smederevu. Pored pomenute, dobio je i Vukovu nagradu, zatim Povelju Zmajevih igara, Goranovu plaketu, Zlatni ključ Smedereva, Zabavnikovu nagradu, nagrade sa brojnih sajmova knjiga i još mnogo drugih.