18:05

06.11.2020

18:05

06.11.2020

Bojan Tomić, RTK2

Osnovnu školu “Desanka Maksimović” u Kamenici, koja ove godine obeležava 150 godina postojanja, pohađa tačno 286 učenika. Pored školske zgrade koja se nalazi u Kamenici, u okviru ove škole postoje još 5 isturenih odjeljenja. Da u ovoj školi sve besprekorno dobro funkcioniše potvrđuje i činjenica da su radnici ove škole od starih klupa i stolica napravili nove i zbog epidemiološke situacije prilagodili ih zahtevima a sve to u cilju zaštite od korona virusa. Svaki učenik ove škole ima svoju klupu koja obezbeđuje bezbedno rastojanje. 

Direktorka O.Š. u Kamenici Jadranka Vasić istakla je da su stare klupe i stolice, koje su trebale da budu bačene, dobili iz susedne škole koja se nalazi u istom školskom dvorištu. Zbog epidemiološke situacije svaka škola je dobila upustva da učenicima obezbede određeno rastojanje između klupa u svakoj učionici. Pored pomenutih iskoristili su i stare klupe i stolice. Napravljeno je 80 novih klupa i isto toliko stolica, a sve to uz pomoć vrednih ruku radnika škole.

“Oni svaku ideju pretvore u realnost i mislim da ne postoji ideja koja nije realizovana zahvaljujući njima. Oni su u saradnji sa nama organizovali ceo taj posao koji nije bio nimalo lak jer je trebalo izneti sve te klupe iz njihovih učionica, preneti do naše radionice,skinuti daske od iverice, skinuti žvake koje su bile zalepljene po tim klupama, iseći, ponovo ih zavariti, i tako staro pretvoriti u novo. Pored varenja rađeno je i brušenje i farbanje”, kaže Jadranka Vasić.

U radionici za obradu drveta i metala obađuje se kompletni školski inventar i još mnogo toga što je za školu potrebno, a bez radionice škola ne bi mogla da funkcioniše.

“Evo danas radimo ovo je kao neka azbuka i to se sada lepi lepkom i stavlja na tablu. Pored toga radimo i sve što je potrebno za školu, računaljke, stolice i klupe, rekvizite za časove fizičkog vaspitanja npr. visoku i nisku gredu i sve ostalo”, ističe stolar Dragan Stanković.

“U toku metalne izrade napravili smo od velike klupe manju, presekli metalnu konstrukciju, zavarili obradili da bude za jednog učenika”, kaže varioc Vladica Mirković.

“Tapaciramo,lepimo sunđer, varimo, brusimo i dobijamo finalni proizvod kao što ni u prodavnici nema, a sve to od starog materijala koje je bilo spremno za otpad”, zaključuje pomoćni radnik Nenad Stanković.

Do kraja godine planirano je da se napravi još 100 klupa i 100 stolica. Pored radionice za obradu drveta i metala u školi postoji još i radionica za šivenje, u kojoj se stvaraju kostimi za lutkarske predstave, narodne nošnje, tkaje se na razboju. U ovoj radionici napravljene su maske za učenike svih škola u pomoravlju.