14:46

20.11.2020

14:46

20.11.2020

Milica Živić, RTK2

Potražnja za vitaminskim suplementima, koji se preporučuju za jačenje imuniteta, povećana je u apotekama na Kosovu, navode farmaceuti. Apotekari kažu nema značajnih nestašica vitamina, zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava, a cena je, prema njihovim rečima, ostala ista. Ipak, iz Unije potrošača Kosova navode da pojedine apoteke zloupotrebljavaju aktuelnu epidemiološku situaciju.

Poznato je da su vitamini i minerali značajni za funkcionisanje imunog sistema. Upotreba pojedinih, kažu stručnjaci, može da ublaži tok infekcije korona virusom i spreči teže posledice.

U apotekama u Gračanici nema značajnih nestašica vitamina, zaštitnih maski i dzinfekcionih sredstava, a cena je, prema rečima apotekara, ostala ista. Cene se kreću od 50 centi, koliko košta tabla vitamina C, do 3,5 evra, koliko treba izdvojiti za cink ili vitamin D. Najprodavaniji su vitamini C i D, kao i kompleksi vitamina.

Vitamin C- 50 centi

Vitamin D- 3,5 evra

CINK- 3,5 evra

Kompleks vitamina- 2 evra

Zaštitne maske (po komadu ) - 20 centi

Dezinfekciona sredstva - 1,5 evra

Iz udruženja “Potrošač” ukazuju da pojedine apoteke zloupotrebljavaju aktuelnu epidemiološku situaciju.

„Žalbi ima i one nisu ni brojčano velike, koliko bi trebalo da budu. Znači, ima puno slučajeva koji se ne prijavljuju i o kojima se niko ne brine. Ima problema sa cenama. Godišnje se na Kosovu iz budžeta izdvaja 20 miliona evra za lekove i još 10 miliona za potrošni materijal, znači ukupno oko 30 miliona. Mi kao korisnici farmaceutskih usluga nismo zadovoljni. Nama se ne priznaje pravo na vrednovanje kvaliteta proizvoda i zdravstvenih uslova. Pružaju nam se javne zdravstvene usluge, ali zapravo sve služi za bogaćenje određenih ljudi, a nemamo pravo na žalbu“, kazao je Seljatin Kačaniku, Udruženje „Potrošač“.

Stručnjaci napominju da je poželjno da se vitamini unose i putem hrane. Voće sadrži najviše vitamina C, a u manjoj količini i vitamina K, E i B. Vitamina D, koji ima važnu ulogu u očuvanju imunog sistema, ima najviše u ribi, ribljem ulju i punomasnim mlečnim prozvodima.