15:05

21.11.2020

15:05

21.11.2020

Tatjana Slavić, RTK2

Bojan Staletović je zasigurno jedan od retkih trenera slobodnog leta na Kosovu, a sve je počelo pre 7 meseci kada je u jednoj odgajivačnici ručno hranjenih ptica u Vojvodini ugledao papagaja Gavru. Od tada su nerazdvojni, a Bojan ga podučava i slobodnom letu.

"Patagonac je ljubimac koga bih preporučio svima, takođe, podižu imunitet kako kod dece, tako i kod odraslih, jako je zahvalna vrsta papagaja, slaže se sa decom, sprečava ih da misle o negativnim stvarima. Rastu od 35 do 45cm, raspon krila im je od 25 do 28cm, boja je jako zanimljiva, maslinasto zelena, kako bi se lakše prilagodili prirodi ali i svom prirodnom okruženju, da ih ne bi napadali kobci i ostale veće ptice", kazao je trener slobodnog leta, Bojan Staletović.

Ovu vrstu papagaja nije teško pripitomiti, s obzirom da su veoma inteligentni i društveni, ističe Bojan. 

"Samo treba imati veći kavez, ni jedan papagaj ne voli da non stop bude zatvoren. Što se tiče hrane, ona se zasniva na suncokretu, mešavini suncokreta, prosa, semena za ptice, a za poslasticu mu treba servirati orah".

Bojan kaže da nikada nije pomislio da bi Gavro mogao da ga ostavi i odleti u nepoznatnom pravcu.

"Na tim energetskim poljima osetimo jedan drugog, prvih mesec dana sam proverio trenirajući ga, sve ostalo sam zapostavio kako bih se njemu posvetio i da bi on bio ovo što sada jeste. Mora da se stvori ta veza između čoveka i papagaja, kako bi on postao pitom. Ne postoji porodica, prijatelji, samo njemu moraš da bude posvećen 24 sata. U njega sam bio siguran, onda kada mi se prvi put okrenuo na leđa, zato što papagaji ukazuju poverenje čoveku kada se okrene na leđa".

Ipak, egzistencijalno pitanje ove vrste papagaja je jako kritično, i zbog zbog toga se nalaze na crvenim listama po pitanju ugroženosti. Pronašao ga je naučnik Vieilot još davne 1818. godine i opisao kao generalno ljubičasto-braonkasto-maslinasto zelenog papagaja.