15:25

09.01.2021

15:25

09.01.2021

Maja Denić, RTK2

Među obroncima planine Rogozne nalazi se selo Banjska, nekada poznato banjsko lečilište. Iako banja posle 1999. godine doživljava krah, poslednjih godina se intenzivno radi na njenoj  obnovi, koja će po svoj prilici parirati mnogim poznatim banjskim lečilištima.

Topla i lekovita voda u Banjskoj nadomak Zvečana je od davnina privlačila posetioce, a meštani se sećaju da je sve vrvelo od turista. Kako su godine prolazile, posla je bilo sve manje, pa su mnogi bili prinuđeni da napuste selo.

“Nekada je banja radila baš dobro, bilo nas je ko u košnici. Preko leta je banja bila puna, međutim to je 90-ih godina stalo, banja je oronula. Pre par godina napravljen je nov kompleks, dolaze ljudi iz drugih opština. Obećavaju da će napraviti i lečilište”, rekao je meštanin Banjske Ognjan Kostić.

Obnova banjskog kompleksa, dala je nadu meštanima da će “Rajska banja” ponovo privući goste, ali i obezbediti nova radna mesta.

“Neko je otišao u Gornji Milanovac, neko u Kraljevo, prosto nisu imali perpektivu da ostanu. Sada imaju šansu da se vrate. Ima li posla za mlade? Ima, za decu našu koja dođu ovde, otvorila se Banja, imaće”, kaže Stanislav Stoiljković.

“Počelo je da se razvija, da se radi, omladina se vraća po malo. Lepo je Banja treba da zaživi, manastir je takođe obnovljen”, istakao je Ljubiša Marković.

Iako su mladi počeli da se vraćaju u ovo selo, to ni približno nije kako je nekada bilo ističu meštani.

“Pre desetak godina škola je slavila 100 godina postojanja, dobili smo podatak da je tada imalo više đaka nego sada stanovnika, pa možete da vidite koliki je to pad nataliteta. Sa isturenim odeljenjima je tada bilo oko 800 djaka, sada da li ima tridesetak”, kaže Ognjan Kostić.

Iznad banje je obnovljen i manastir Banjska iz 14. veka, zadužbina kralja Milutina. Po svemu sudeći, Banjska ima mogućnost da uz obnovu banjskog kompleksa doživi pravi turistički procvat.