14:32

19.01.2021

14:32

19.01.2021

Milica Živić, RTK2

Nedavne poplave na teritoriji Opštine Gračanica pričinile su štetu i poljopivrednim usevima. Poljoprivrednici kažu da su najugrroženiji usevi pšenice. Iz Opštine Gračanica poručuju da je u toku procena štete, a izveštaj će biti prosleđen Ministarstvu poljoprivrede.

Najveće štete od poplava na teritoriji Opštine Gračanica su zbog izlivanja Sitnice pretrpela  poljoprivredna imanja u Lepini, Radevu i Skulanevu, ali poplave nisu zaobišle ni useve poljoprivrednika iz Gračanice i Donje Gušterice.

“Dva hektara pšenice mi je pod vodom, šteta je velika, mnogo je uloženo. Čuli smo da će pomoći ali za sada nas niko nije obilazio. Videćemo da li će neko pomoći”, kaže poljoprivrednik Dejan Perić, iz Gračanice.

“Tri njive su mi pod vodom, čekamo da se povuče ali sve je to propalo”, kaže Bogoljub Ilić, iz Lepine.

Poljoprivrednici iz ugroženih područja se ne nadaju većem prinosu pšenice ove godine.

“Voda je donela svašta po njivama, kao da je reka bila nekada tu, tako da je sve to uništeno. Moraćemo, kada se stvore uslovi, da dodatno djubrimo pšenicu da bi makar nešto prinosa imali”, kaže Vojislav Dekić, iz Donje Gušterice.

Iz Opštine Gračanica kažu da komisija za vanredne situacije procenjuje štetu na terenu.

“Trenutno je dosta velika šteta, ali ne mogu ništa da preciziram do konačnog izveštaja komisije. Moramo sačekati da se voda povuče i da vidimo u kakvom su stanju usevi. Trenutno je ugrožena samo pšenica. Tek za par dana ćemo videti kakva je situacija“, rekao je Dragiša Stojanović, Direktor odeljenja poljoprivrede u Opštini Gračanica.

Stojanović poručuje da Opština Gračanica trenutno priprema plan o pružanju nadoknade poljoprivrednicima čiji usevi su oštećeni u poplavama, koji će proslediti resornom ministarstvu.  Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa je nedavno izjavio da će se nakon procene štete izvršiti novčana naknada. Aktuelni premijer Avdulah Hoti je takođe najavio da će se nadoknada štete uzrokovana poplavama izvršiti iz Fonda za vanredne situacije Vlade Kosova.