17:42

22.01.2021

17:42

22.01.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

Zimska sezona je u jeku, a zbog aktuelne epidemijske situacije najveće interesovanje vlada za turističkim destinacijama u okruženju.

Turističke agencije su, u skladu sa potražnjom, pripremile određene aranžmane. Bansko je i dalje atraktivna destinacija, ali zbog viza i pandemije sve više ljubitelja zimskih sporova se odlučuje za skijališta na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

“Ove godine pomažemo i za dobijanje viza u Ambasadi Bugarske. Najtraženije je Bansko, cene se kreću od 129 evra, uključujući hotel sa doručkom i večerom, takođe nudimo ski – pakete, uključujući noćenje, doručak i ski-paket. Smeštaj za četiri noćenja kreće se od 370 evra. Poželjno odredište je i Borovec. Takođe nudimo ski-pakete u regionu, za Mavrovo, čak i ovde. Ove godine povećana je potražnja za destinacijama na Kosovu, nudimo ih već od 25 evra, za noćenje i doručak”, kaže Fidane Imeri.

“Najpoželjnija destinacija je Bansko, zatim Mavrovo, kao i Kopaonik u Srbiji. Ponude se razlikuju u zavisnosti od perioda. Bilo je komplikacija kod prodaje paketa jer je potreban PCR test za svaku od ovih destinacija, osim u Severnoj Makedoniji, od 55 evra po noćenju, sa ski- paketom, i u Banskom za 4 noćenja oko 159 evra za doručak, večeru i ski pas. Zatim Kopaonik, gde praktično sve zavisi od hotela u kojima su cene slične kao za Bansko. Imali smo tokom zimskog perioda ponude za Dubai i Maldive, to su najtraženije destinacije, za koje je potreban PCR test, a letovi se uglavnom realizuju iz Prištine“, kaže Fisnik Draguša.

Iz Agencije u Severnoj Mitrovici poručuju da je potražnja za zimskim odmaralištima deset puta manja nego ranijih godina.

“Što se tiče cena, raspon je veliki, ako uzmemo Kopaonik gde su od 30 evra za polupansion i zavisi da li se ide za vreme raspusta ili ne. Na Zlatiboru je slična situacija, za raspust i Novu godinu bilo je po 10.000 ljudi, otvorena je nova gondola, odlična je sezona tamo, uz poštovanje svih mera. Skoro svakog vikenda pokušavamo da stvorimo grupe za Zlatibor, cene se kreću od 18 do 25 evra za polupansion. Govorim o grupama gde dajemo određene popuste za decu, jedno dete do 12 godina gratis, drugo dete 50% popusta“, kaže Nenad Stojaković iz turističke agencije u Severnoj Mitrovici.

Sudeći prema izjavama većine građana sa centralnog Kosova, ove godine nisu ni planirali zimski odmor.

„Zbog trenutne situacije sa koronom ne planiram na zimovanje. Mislim da još uvek nije bezbedno da se putuje. Prošle godine jesam, a ove godine ne planiram stvarno“.

„Ne planiram, nisam nikad ni bila. Za nekoga je bezbedno za nekoga nije, za starije sedite kući uz šporet“, poručuju meštani Gračanice. 

„Nisam išao ni ranijih godina, ni ove godine ne planiram da idem“.

„Obično idem u nekoj od tropskih zemalja dok je hladna zima“.

„Nisam išao nikad nigde, mogućnosti nisu dozvoljavale“, kažu meštani Prištine.

Agencije u Prištini nude aranžmane i aranžmane na udaljenijim destinacijama.

“Pored ski- paketa nudimo i aranžman za Istanbul, koji je jedna od najtraženijih destinacija, po ceni od 159 evra, to je paket aranžman, u ovu cenu ulazi avionska karta, prevoz do aerodroma, hotelski smeštaj. Imamo hotele sa 3, 4 i 5 zvezdica. Imamo i Dubai po ceni od 579 evra, za petodnevnu ponudu, ova cena uključuje avionske karte, transfer, smeštaj, ulaznu vizu. Nudimo i udaljenije destinacije, Maldivi su od 1500 evra, Zanzibar 1200 evra ”, poručila je Fidane Imeri iz turističke agencije u Prištini.

„Ove godine možda će biti više posla za turističke organizacije, naročito letovanja koja se uveliko pripremaju, a mi smo spremni za sve ponude, od Turske, Bugarske i Dubaia, pa sve do drugih destinacija“, kaže Fisnik Draguša iz turističke agencije u Prištini.

Negativan PCR test je obavezan za većinu zemalja, osim za one u regionu. Iz turističkih agencija u Prištini napominju da svojim klijentima pomažu oko zakazivanja testiranja.