17:22

23.02.2021

17:22

23.02.2021

Bojan Tomić, RTK2

I posle mesec i po dana od poplava meštani naselja na centralnom Kosovu i dalje ne mogu da adaptiraju svoje objekte koji su tokom poplava oštećeni. Što se tiče pomoći za sređivanje, kako kažu, sve je za sada ostalo na praznim obećanjima nadležnih. Iz opštine Gračanica najavljuju uređenje kanala kako bi se izbegla nova izlivanja reka.

Verica Dimić iz Lepine priseća se noći kada je, početkom januara, nabujala Sitnica poplavila njihovo selo i nanela veliku štetu mnogim domaćinstvima.

„Ja ne pamtim ovakvu vodu, evo i moj muž koji je ovde rođen ne pamti da je ovako bilo, prava katastrofa. Dve sobe, hodnik isto nam je poplavljen, zatim dečja soba, zidovi, laminat sve je uništeno. Od opštine ništa nismo dobili, samo smo od crkve dobili prozore, zatim vrata i laminat“.

U susednom Radevu zatičemo još težu situaciju. Posledice koje je poplava ostavila za sobom i dalje su uočljive, mnoge porodice nisu u mogućnosti da saniraju štetu.

„Osim čizme i vodu, zatim higijenski paket ništa više nismo dobili. A što je obećano: kreveti, ležajevi, nameštaj, bela tehnika...mi od toga apsolutno ništa nsmo dobili a niko nas posle svega nije ni obišao. Niko nije ni prišao ni iz Gračanice, ni iz Lipljana apsolutno niko da nas obiđe. Laminat smo skinuli, brodski pod smo skinuli, svuda je vlaga. Podigli smo stvari kao što vidite sve je na terasi sve izbačeno“, istakla je Zorica Maksimović.

Direktor javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković je u Jutarnjem programu RTK2 najavio da imaju u planu uređenje rečnih korita kako se poplave ne bi ponovile.

„Prvenstveno će prioritet biti da se sanira situacija posle poplava jer neke stvari nisu mogle da se urade do kraja. Zbog budžeta i zbog važećih ugovora nismo mogli da radimo sa mašinama na terenu, tako da će to biti prioritet i naravno sve ostale usluge koje pružaju javne službe“, rekao je Trajković.

Meštani Donje Gušterice čija je imovina u poplavama stradala, nisu hteli pred kameru, ali su nam u neformalnom razgovoru rekli da, uprkos velikim obećanjima nadležnih, do sada nikakvu pomoć nisu dobili, kao i da sanaciju kuća i drugih objekata sami vrše.