14:00

25.03.2021

14:00

25.03.2021

RTK2, Aleksandra Nićić

Upis đaka prvaka za  školsku 2021-2022. godinu , koji nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, počinje od 1. aprila i traje do 31. maja. Za njih danas započinje i obavezan sistematski pregled.

Upis u prvi razred je obavezan za svu decu  rođenu  od 1.marta  2014.  do 28.februara 2015. godine. Prema rečima pedagoga OŠ,,Kralj Milutin” iz Gračanice, detaljnije informacije o upisu  roditelji  mogu saznati na sajtu ove škole.

„Od dokumentacije za upis u 1.razred potreban je izvod rođenih, uverenje iz predškolske ustanove o pohađanom predškolskom periodu, lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju deteta i potvrda o prebivalištu roditelja...Vršiće se preko portala e uprave ili ličnim dolaskom u školu. Videćemo kako okolnosti nalažu, da li ćemo moći da preuzmemo svu dokumentaciju od budućih prvaka preko e uprave, zato je neophodno da roditelji prevashodno dođu u školu...“, poručila je pedagog Jelena Stević Dimić.

Aktuelna epidemijska situacija neće uticati na upis prvaka.Iz Doma zdravlja u Gračanici  upućeni su i pozivi za sistematski pregled. Termini se zakazuju na 20 minuta, kako bi se izbeglo veće okupljanje. Za buduće prvake koji se u zakazanom terminu ne pojave na pregledu zbog izolacije, sistematski prergled će biti naknadno organizovan.  

„Sistematski pregled obuhvata različitih specijalista, oftalmologa, otorinolaringologa, pregled lekara fizijatra, pregled logopeda, stomatologa, kao i laboratoriske preglede krvi i urina. Posle svih tih skupljenih pregleda, deca dolaze kod pedijatra daje se potvrda, ali pre dobijanja potvrde, radi se uvid u vakcinalni status deteta i sama vakcinacija pred upis u 1.razred osnovne škole obuhvata MMR vakcinu, odnosno vakcinu protiv morbila, zauški, rubele, osim toga tu su revakcinacije difterije, tetanusa kao i poliomelitisa“, rekla je specijalista pedijatrije dr Jelena Janjić.

 Za razliku od većine škola, u Gračanici  nemaju problema sa brojem učenka.

„Jutros sam došla do saznanja da ćemo imati isti broj prvaka kao i prošle godine 75 budućih prvaka će upisati školsku 2021-22 godinu“kaže  pedagog  Jelena Stević Dimić.

Upis prvaka koji nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije počijne od 1. aprila.