17:15

08.04.2021

17:15

08.04.2021

Mraz nije naneo štetu voću, kažu agronomi, ali ukoliko  hladno vreme potraje i narednih dana, posledice će biti velike

.Naredni dani ključni su za opstanak plodova. Hladno vreme i velika količina vlage u zemljištu usporavaju vegetaciju .  

 “Nije uništio, pomogao nam je aprilski mraz da voće ne krene, a mi se bojimo da sad kad krene vegetacija, kad krene puno cvetanje da se ne pojave ti jutarnji mrazevi što su nam ranijih godina nanosili izuzetno velike štete.  Pojavi se mraz kad je voće u punom cvetu -2 ili -3, a biljka je čitava iscvetala i onda tu imamo velike štete, ove godine se nadamo da neće tako da bude, nadamo se dobrom rodu”, poručio je agronom Vojislav Dekić.

“Za sad nije mnogo uticao  na voće , nije ni krenulo, ne bi trebalo da ima problema, jedino ako ovaj mraz traje još tri- četiri dana , ako bude nešto duže, jer se obično to odrazilo na kajsiju, trešnju i one još nisu krenule. Ove godine voće je kasnije krenulo, nema većih problema za sada bar, a videćemo kasnije” kaže  Miodrag Ćurčić iz Dobrotina.

 Ukoliko ova godina i posluži, ostaje i dalje problem sa otkupom roda.

“Samo jedan problem imamo, mi i kad je dobar prinos ne znamo posle šta ćemo sa šljivama , nemamo gde da realizujemo to , to nam je najveći problem, sirovu šljivu niko ne otkupljuje kod nas, nema otkupljivača i to sve ide u rakiju, a rakiju ne možeš da prodaš, tu smo najviše oštećeni”, kaže Dekić.

 “Imao sam jabuke koje sam uništio, na to mesto sam posadio krušku, dunju, trešnju, šljivu, jer sa jabukama je bilo problema , pun podrum nikome da prodaš, rakija i to niko ne kupuje, samo posao i ništa više i zbog toga sam ih uništio”, rekao je Ćurčić .

 Stručnjaci napominju da je važno da se rezidba i rano prolećno prskanje protiv biljnih bolesti i štetočina  obave na vreme, jer pored vremenskih i to je jedan od uslova za kvgalitetan rod.