15:20

13.04.2021

15:20

13.04.2021

Aleksandra Nićić, RTK2

Domaćice u Velikoj Hoči i Orahovcu obavljaju pripreme pred najradosniji hrišćanski praznik. Postoje različite tehnike ukrašavanja vaskršnjih jaja, ali u ovom kraju se ne odustaje od šaranja voskom.

Po mnogo čemu prepoznatljiv, orahovački kraj je poseban i po šaranju jaja. Verovali ili ne, ona se šaraju čitavog meseca, sve do onog dana kada će biti i ofarbana, a čitav postupak se prepušta ženskom delu porodice. Sedamdesetpetogodišnja Božana Petrović je tu veštinu savladala još u detinjstvu, a tome sada uči i potomstvo.

“Učila sam od moje majke, skupimo se gledali smo kako ona radi, ako imaš volju, ako nemaš nećeš nikad da naučiš. Mada kod nas svi Velika Hoča, Orahovac, Prizren svi su šarali jaja”, kaže Božana Petrović iz Velike Hoče.

Prvo ofarbano jaje – čuvarkuća, koje u ovom kraju ima i poseban naziv i posebnu simboliku.

"Jaja počinjemo da šaramo od sredoposnice, prvo jaje je strašnik ili čuvar kuća, svaka šara ima svoju simboliku. Ovo jaje mladiću dajemo neoženjenim momcima, ima i ruža sve je na mladost na veselo pošto nam je Uskrs najradosniji praznik, svi šaramo i staro i mlado, kod mene šaraju snaja i unuka, ja sam tu da pogledam”, kaže Božana.

Za ukrašavanje je potreban pčelinji vosak, sveća i šaraljka, a od maštovitosti i umešnosti zavisi i lepota vaskršnjih jaja.

Petrovići se trude da sve započete poslove završe do Cvetne nedelje, a farbanje jaja  započinju zorom, na Veliki četvrtak.

“Ako hoćeš vise da našaraš potrebno je od 10 do 20 minuta, okrećeš ga da ima što vise šara. Kad znaš nije teško, ali moraš da budeš stabilan….Ako nije čist vosak obrišu se šare, ti našaraš šare, ali dok se farbaju obriše se, kuvaju se polako na tihoj vatri da se ne polome”,  rekla je Božana.

Našarana jaja se pred Lazarevu subotu dele Lazaricama, koje se u Orahovcu i Velikoj Hoči još uvek neguju. U ovom, po mnogo čemu specifičnom kraju, običaji se čuvaju i tradicija nastavlja jer se na taj način čuvaju i koreni.