13:53

29.04.2021

13:53

29.04.2021

RTK2, Aleksandra Nićić

Bliži se najradosniji hrišćanski praznik, kome se podjednako raduju i deca i stariji. A kada mališani još u detinjstvu nauče da cene svoj trud, znak je da će kada odrastu biti dobri ljudi. Da je tako, uverili su nas učenici Osnovne škole "Kralj Milutin" iz Gračanice.

Na Vaskršnjem bazaru u Osnovnoj školi Kralj Milutin u Gračanici raznovrsna ponuda, od šarenih jaja, čestitki, ukrasa, nakita, do pletenih  rukotvorina. Osnovci su očigledno dali sve od sebe kako bi bazar bio što uspešniji.

"Nacrtala sam neke šare , pomagale su mi sestra i mama“, kaže Nina Milkić.

„Pomagala mi je sestra, nacrtao sam malce, dao sam na prodaju, ne znam da li se prodalo, valjda će se prodati. Ovde je uvek lepo druženje“, rekao je Stefan Ilić.

„Nacrtala sam jaje sa kapicom  i brzo se prodalo. Svake godine dolazim i kupujem jaja“, kaže Dunja Živić.

„Ja sam nacrtao oko i u zenici manastir Gračanicu , to je bilo najlepše jaje na izložbi“.

Iz godine u godinu ova akcija poprima sve veće razmere, a učenici šalju jasnu poruku.

„Poručujuemo svima da učestvuju, budu humani, kretavni, da uživaju u praznicima i svima čestimam Uskrs“, kaže Mila Mladenović.

Kroz  zabavu, igru i druženje  ova akcija se uspešno sprovodi već šesnaestu  godinu.

"Odaziv je dobar, svako dete želi da učestvuje, dođe da vidi da li se jaje prodalo ili nije, po licima se vidi da su uzbuđeni i vidite da se vraćaju po dva tri puta i onda je pravo zadovoljstvo . Imamo atelje i radionicu i svake godine nešto drugo prodajemo“, kaže nastavnik likovne kulture Ljiljana Đorić.   

 „Kada se novac skupi, novac dajemo đačkom parlamentu i učenici na đačkom parlamentu odlučuju kako ćemo potrošiti taj novac. Prvi i osnovni cilj je druženje, da se naša deca upoznaju sa našim pravoslavnim  običajima , tu je i kreativnost naših učenika“, rekao je direktor OŠ „Kralj Milutin“ Vladimir Milkić.

Osnovci iz Gračanice  će, uz svesrdnu pomoć svojih predavača, i ubuduće negovati ovu, kao i slične manifestacije koje  nas  podsećaju da su i deca veliki ljudi.